Yukarı Hatıpbağı Mahallesinde hizmet veren 31 Nolu Aile Sağlığı Merkezine engelli rampası yapılamıyor mu.
Yaklaşık 1960 lı yıllarda sağlık ocağı olarak kurulan bina 2002 yılından sonra 31 Nolu Aile Sağlığı Merkezi adıyla hizmetini sürdürüyor.
Uzunca bir dönem vatandaşlara hizmet veren ve vatandaşların vazgeçilmezi olan 'Sağlık Ocakları' adı 2002 yılında tarih oldu. Yukarı Hatıpbağı Mahallesindeki bu bina da aynı şekilde 31 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ismini aldı. Aile Hekimliği uzmanları sistemi ile birlikte Aile Sağlığı Merkezleri de işlevsel olarak değişti.
Yeni sistemde hastaların ilk başvuracakları yer olarak Aile Hekimliği Uzmanları gösterildi. "Sağlıkta Dönüşüm" adı altında yapılan reform paketinden sonra her kişinin bağlı olduğu bir aile hekimi olacak ve hastalar hastaneden önce aile hekimlerine giderek hastanelerin ve acil servislerin yükü de hafifletilecekti.
Yukarı Hatıpbağı Mahallesinde ki sağlık ocağında da şuan 3 hekim ile ilçe de yaşayan yaklaşık 10 bin İneboluluya hizmet ediyor.
31 nolu Aile Sağlığı Merkezine her gün yaklaşık 100 kişi muayene için geliyor.
Bunların içinde engelliler, çocuklar, hamile kadınlar, çocuklu kadınlar, birçoğu da yaşlı adamlar var. Ancak buraya muayeneye gelenler zorluk çekiyor. Muayeneye gelen engelliler, hamile kadınlar, küçük çocuğu olup çocuk arabası kullanan kadınlar ve yaşlılar yoldan aşağıya binaya inemiyor. Çünkü engelli rampası yok. Mevzuata göre Aile Sağlığı Merkezleri binaları hastalar için kolay ulaşılabilir, güvenli, uygun havalandırma, ısıtma ve aydınlatma imkânlarına sahip olmalıdır. Ama 31 Nolu Aile Sağlığı Merkezi böyle değil.
Muayeneye gelen hamile kadınlar ve çocuk arabalı anneler zorluk çekiyor. Engelliler ve engelli bisikleti kullanan hastalar zorluk çekiyor. Onların yardımcıları zorluk çekiyor. Yaşlılar zorluk çekiyor.
60 yıl önceki şartlara göre yapılan binada engelli rampası olmadığı gibi sorunlu da bir bina. Kış aylarında buz gibi. Çevresinde ki duvarlara merdivenlere uzunca bir süredir bakım yapılmamış.
Her şeyden önce bahçesinde Türkiye’nin ilk Tıp Şehidi Dr. İsmail Hakkı’nın anıtı bulunuyor. Ve bakımsız bu bina bu anıta yakışmıyor.
Bina da görev yapanlara engelli rampasını, kışın çekilen soğuğu, duvarlara ve merdivenlere niçin bakım yapıldığını sorduğumuzda, kurum yetkililerine ve ilçe yöneticilerine defalarca sorunu bildirmişler ama sorunlar şimdiye kadar çözülmemiş. Sorunlarına birde muayeneye gelen hastaların sokak hayvanları korkusu ile HES Kodu sorunu eklenmiş.
Sağlık merkezinin çevresi sokak hayvanları ile dolu. Hastalar doktorlar sokak hayvanları yüzünden araçtan inemediklerini belirtiyor.
Sağlık Merkezine gelen hastalara HES Kodu soramadıkları için karantinaya giren hastaların ilaç yazdırmaya geldiklerini ve çevreye virüs yayabildiklerini bundan dolayı tedirgin olduklarını belirtiyorlar.
- - - - -