Abana Hacıveli’de Türkiye’nin en büyük ekoturizm otelini yapmaya hazırlanan ASÜER Yatırım ve Danışmanlık Anonim Şirketinin kurucusu Dr. Aydoğan Süer Kastamonu’da yatırımlarına ağırlık vereceklerini işaret ederek, şimdiden 100 milyon liralık payı hazırladıklarını ifade etti.
Eşinin Kastamonulu olması dolayısıyla bölgeye hakim olduğunu kaydeden MNG Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü ve ASÜER şirketinin kurucusu Dr. Aydoğan Süer, Abana’nın yanı sıra Devrekani ve Pınarbaşı’nda yatırım girişimlerini başlattıklarını bildirerek, “Sadece Abana ve Pınarbaşı’nda gerçekleştireceğimiz yatırım 100 milyonu buluyor. Kastamonu evliyalar şehri olması dolayısıyla benim maneviyatımla da çok uyuşuyor. Ticarette sebep sadece para kazanmak değil. Doğanın tabiatın içinde, istihdama fayda sağlamak istiyorum. Türkiye’nin önemli bir grubunun genel müdürü vasfımın dışında, şahsi yatırımlarımın tamamını Kastamonu’ya yapma kararı aldım.” dedi.
Bölgenin bakirliğinin yanı sıra turizm süresinin sınırlı olmasının da avantaj taşıdığına dikkat çeken Süer şunları söyledi: “Kastamonu; doğası ve tabiatıyla güçlüyken, kültür turizmiyle gastronomisinde güçlü yönleri varken bu kadar bakir kalması beni şaşırtıyor. Kentin tanınmayacak şekilde kalmasını istesek beceremezdik. Şehrin sadece Türkiye’den değil, yurtdışından bile misafirlerin gelebileceği cazibe merkezi olabilecek bir potansiyeli var. Sadece biraz ustalık istiyor. Mevsim kısa diyorlar. Mevsim zaten uzun olsa buranın değeri 100 milyon dolar olurdu. Burası çok bakir diyorlar. Biz zaten doğa turizminde bakirlik arıyoruz.”
Kastamonu’daki yatırım ortaklığı sisteminde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında İstamonu gazetesi genel yayın yönetmeni Hüseyin Karadeniz’in sorularını cevaplayan Süer şu açıklamalarda bulundu:
“Eşimin Kastamonulu olması dolayısıyla fazla kalamasam da kente sık sık gidip geliyorum. Abana’da bir gece konakladım. Doğu Karadeniz’deki yerlerden on kat daha güzel. Sonra kıyı alanında bir iki dönüm yer olduğunu öğrendim. İnsanlar Avrupa’ya gidip beş katı para harcayıp üçüncü sınıf insan muamelesi görüyor. Böylesi muazzam bir yerin bu zamana kadar keşfedilmemesine çok şaşırdım. Eğer orası Trabzon veya Rize’ye ait bir yer olsaydı çoktan parsel parsel satılmıştı. Oranın keşfini yaparken konak satıldığını duydum. Bende kendimize bir yerimiz olsun diye almak istedim. Sonra gördüm ki Hacı Veli Konağı bölgenin en büyük kültürel mirasıymış. İnsanlarda çok ziyarete geliyor. O an anladım ki böyle bir binayı şahsi malımız yapmak bir haksızlık olur. O zaman dedim ki buraya yatırım yapalım, turizme kazandıralım. O tarihi konağı da kültürel miras olarak halka açalım, restore edelim. Etraftaki ormandaki 100 dönüm araziyi turizm tesisi olarak yaklaşık üç yıl Ankara’da sürecini yönettim. Rabbim de nasip etti, bitirdik. Şimdi Abana’ya Türkiye’nin en büyük eko turizm alanının projesini gerçekleştiriyoruz.”
Doğa turizminde bakirlik arıyoruz
“Kastamonu bugün doğasının da tabiatının da başarılı olur mu olmaz mı sorusunu hak edecek bir yer değil benim için. Kastamonu’nun zaten tabiatıyla, doğasıyla, gastronomisiyle sadece Türkiye’den değil, yurtdışından bile misafirlerin geleceği, cazibe merkezi olabilecek bir potansiyeli var. Sadece biraz ustalık istiyor. Sudi Bey de bu konuyla çok ilgileniyor, yardımcı oluyor. Bizim için en önemli şey emeğe verilen kıymettir. Bu memleket tarihinde ne çektiyse kıskançlıklardan çekti. Bu memlekete kim çivi çakıyorsa, kim istihdam yapıyorsa herkesi desteklememiz lazım. Mevsim kısa diyorlar. Mevsim zaten uzun olsa buranın değeri 100 milyon dolar olurdu. Burası çok bakir diyorlar. Biz zaten doğa turizminde bakirlik arıyoruz.”
Doğa ile entegre projeler
“Türkiye’nin önemli bir grubunun genel müdürü vasfımın dışında, şahsi yatırımlarımın tamamını Kastamonu’ya yapma kararı aldım. Devrekâni’de de 56 dönüm yer aldım, bir çiftlik kuruyorum. Pınarbaşı’nda dinlenme tesisi konseptinde bir otel, bir ticaret merkezi, bir petrol istasyonunu içinde barıdıran tesis açmayı planlıyoruz. Yatırım fonları ile görüştük, yatırımcı arkadaşlar aldık. Kanyonlar vadisi Pınarbaşı’nın, Abana’nın ve şehir merkezinin de birbirine ring olacağı bir projede çalışıyoruz. Projelerimiz ormanın içinde ama hiçbir orman zayiatı olmayacak. Tamamen doğaya entegre projeler. Zaten amacımız ormanla, doğayla iç içe olmak. Bunun için her ağaç bizim için önemli. Buralarda toplam 500 gencin istihdam edeceği bir proje olacak.”
Herkesin birlik olması gerek
“Bizim için alıp, geliştirip, satacak diyorlar. Biz alıp satmıyoruz. Biz alıyoruz; para zaman ve emek harcıyoruz. Nitekim yanımıza yatırımcı ortaklar alarak 5 yılda yapacağımız projeyi, 2 yılda bitiriyoruz. Ama yine o toplam sermayenin içerisinde yüzdelik dilimimiz neyse, o borcun altına elimizi sokarak sahipleniyoruz. Almak ve vermek başka bir şey, yatırımın içerisinde yüzde payı olup ortak proje yürütmek, o işin sorumluluğunu almaktır. Sorumluluk almadığımız bir işin içine girmeyiz. Şu an Kastamonu’ya gönül veren dostlarımızla birlik olma zamanı. Elimizde bir cevher var ve bu cevheri el birliğiyle ortaya çıkarmamız gerekiyor. Kastamonu için birbirimizle yarışır hale gelmemiz lazım. Bunu Doğu’da başardık. Şu an orada yüz milyonlarca dolarlık yatırımlar yapılıyor, hastaneler yapılıyor, otogar yapılıyor. Bunu Batı Karadeniz’de neden yapamayalım. Herkesin kalbini temiz tutup birlik olması gerekiyor.”
Tesis, 2022 yılında toplamda 270 yatak kapasitesi sunmaya hazırlanıyor
ASÜER Contultancy&Investment AŞ, doğa, tarih ve damak tadı konusunda Abana’da Türkiye’nin en büyük ekoturizm otelini yapacak. Tesis, 2022 yılında toplamda 270 yatak kapasitesi sunmaya hazırlanıyor. 110 bin metrekarelik alanda birbirine 3’er dönüm mesafe ile inşa edilen bungolavlarda devre mülk sezonluk tatil, toplantı salonları içeren otel, çadır ve karavanda konaklama seçenekleri sunulacak. Quiet Abana’da ekolojik pazarın yanı sıra meyve sebze yetiştirilecek hobi bahçeleri, at çiftlikleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları ile doğa sporlarına uygun bir ortam hazırlanacak. (İSTAMONU)