2 yılda 14 esnaf kepenk kapattı, sadece 7 köyden 35 aile İnebolu’yu terk etti, uzun süredir İnebolu’da yaşayan 70 e yakın gardiyan gitmek zorunda kaldı, birçok öğretmen, doktor, memur bilinir sebeplerden dolayı başka kentlere tayin istedi.
İnebolu’dan gitmeye bahane bulamayanlar bir süre sonra kalmaya neden bulamıyor.
İnsanların geleceği kurmak, evine ekmek götürmek, çocuklarını başkalarına muhtaç etmeden okutmak ve büyütmek, diğer taraftan da doğduğu kentin güzelliklerini yaşamak, sokaklarında birlikte büyüdükleri ile yaşlanmak, doğduğu kenti doyduğu, doyduğu kenti en güzel yaşayacağı kent yapmak gibi sebeplerle umutla açtığı iş yerini umutsuzluklara boğularak kapatan, umutla göreve başladığı işyerlerinden kendi isteği dışında gitmek zorunda kalarak ilçeden ayrılanlara ve ayrılacaklara niçin diye sordum.
Neden gidiyorsun diye sordum gideceklerden bir tanesine.
Son 5 yılda gidenlerin sorunlarını incelersen görürsün dedi.
Mesela ortak iş yeri açtık, olmadık sorun çıkardılar karşımıza dedi ve ilave etti; daha önce iş yerini aç bir sorun olmaz, yardım ederiz diyenler kindar siyasetlerinden dolayı kirli politikalarını uygulayarak umutlandığımız ve birçok masraf yaptığımız cihaz makine aldığımız iş yerine ruhsat vermediler. Birileri adres gösterdi, diğerleri uygulama yaptı ve yaptığımızmasraflar çöpe gitti.
Başka birine sordum sen niye gidiyorsun diye,
İş olmayan yerde insanlar boş kalınca dedikodu üretiyor, dedi ve ilave etti; herkes birbirinin arkasından konuşuyor. Birine selam versen diğeri yanlış değerlendiriyor. Şucu bucu diyor. Kirli siyasetin olduğu yerde hiçbir şey olmaz. Üstelik çocuğum yetişiyor, İnebolu’nun eğitimini söylemeye gerek var mı, 4 yılda 4 milli eğitim müdürü değişti. Üstelik hepsi de vekâleten atama. Burada kalıp çocuğumun geleceği ile oynayamam, dedi.
Diğerine sordum peki sen niye gidiyorsun diye,
Niye durayım ki, burada iyiye giden bir şey göster dedi ve ilave etti; cezaevi bitti, tekstil gitti, çok yakında Dereli Frende gidiyor. Üniversite de 11 yıldır değişen hiçbir gelişme yok, her şey aynı. Siyaset uğruna bir şeylerin engellendiğini düşünüyorum. Turizm adına herkes konuşur ama kimse bir şey yapmaz. Denize yıllardır lağım akıyor. Yüzmeye başka ilçelere gidiyoruz. Geriş tepesi sahipsizlikten pislik içindekaldı. Esnaf işsizlikten kan ağlıyor. Eğitimi hiç sorma, yanlış uygulamalar yüzünden bir zamanlar eğitim kenti olan İnebolu’da şimdi okullar öğrencisizlikten birleştirilmek zorunda kalındı.
Bir başka birine daha sordum, neden diye.
Diyor ki “ne yapayım İnebolu’da, iş yeri açtım birçok sorunla karşılaştım dedi ve ilave etti; iş yerimi büyütmek istedim, istihdamı artırayım dedim, hem de kendi işimde bölgede örnek büyük bir işyeri olsun diye düşündüm. Çok çaba sarf ettim. Siyasetçisinden idarecisine olmadık sorun çıkardılar. Milletvekilleri bile söz verdi halledeceğiz diye, ama nafile. Hiçbir gelişme olmadı. Yaşım daha genç. Yapabileceğim çok iş var. Büyüklerim buradan giden yırtıyor, büyüyor, gelişiyor,dedi.
Neden dedim bin ah işittim
Gideceklerin içinde olan bir esnafa sordum neden gidiyorsun diye, ilçede kötüye giden konulardan sanki ağlama duvarına döndüm, eğitim ekonomi turizm tarihimiz ve dedikoduya kadar birçok şey söyledi; 40 Yaşında ki bir esnafın başka bölgede ki başka bir ilçeye gitmesi kadar kötü bir şey yok. Sivil Toplum kuruluşlarında 5 yıldır yöneticilik yapıyorum. Kurumumuza gelen her yöneticiye; şu yaşında çocuğum var, bana önümüzdeki yıllarda iyi bir eğitim alacağına dair garanti verebilir misiniz diye sordum. Hiçbiri garanti veremedi. Bir idareci hem eğitimci, hem doktor, hem hastane yöneticisi, hem esnaf, hem gardiyan, hem zabıta, hem polis olamaz. Çocuğumun geleceği ve birilerinin artık şapkayı önüne alıp düşünmesi için İnebolu’dan gitmeye karar verdim. Bunların sorumlusunun kim olduğunu herkes biliyor.
Gidenlerin içinde memurlar var.
Gardiyanlar, öğretmenler, doktorlar ve diğer memurlar.
Gardiyan’a sordum neden gidiyorsun diye
İnebolu Cezaevinden son iki yılda uzun yıllar bu ilçede yaşamış 70 e yakın gardiyan başka kentlere gitti. Bazıları builçede doğmuş büyümüş ve burada göreve başlamış ve yıllarını bu ilçeye vermiş yaklaşık 70 infaz koruma memuru,hanımı çocuğu ve büyüklerini alarak kendi istekleri dışında istemeye istemeye başka kentlere gittiler. Büyükler torunlarından, çocuklar arkadaşlarından, hanımlar komşularından ayrıldılar.
Başka bir Gardiyana daha sordum niye gidiyorsunuz diye.
Cezaevine sahip çıkmadılar, yeni yer bulduk, yenisini yapacağız, güçlendireceğiz, bakandan söz aldık, genel müdür söz verdi dedi. Milletvekilinden il başkanına belediye başkanından ilçe başkanına, idare amirine kadar hep kandırdılar bizi ve İnebolu’yu. Bizim için görev her yerde görevdir. Cezaevinin kapatılacağını, çözüm yolu bulunması gerektiğini defalarca sayfalarına taşıyan ve sahip çıkan İnebolu Postası Gazetesine
bile provokatör ve art niyetli diye çamur attılar, dedi.
Öğretmene sordum görev için neden İnebolu değil de başka yer,
İnebolu’yu çok sevdik, buraya alıştık, birçoğumuz buradan daire aldı dedi ve ilave etti; burada doğan çocuklarımız var, İnebolu cennet gibi bir yer, ancak okullarımızı geliştiremiyoruz ve proje üretemiyoruz. İnebolu’da eğitimin son halinin sorumlusu buradaki siyaset ve güdümündeki sendika ile idarecinin başarısıdır. Okullarda asil idareci kalmadı. Çocuğumun geleceğini düşünmek zorundayım.
Başka bir öğretmene sordum, neden?
Eğitim, siyasetin olmadığı yerde filizlenme imkanı bulur. Siyaset kılıç gibi tepemizde durursa orada başarı elde edilemez dedi ve ilave etti; İnebolu’da siyaseti ve mülki amirlerin baskısını hep tepemizde hissettik. Mülki amirlerin gereksiz istekleri ve eğitim camiasıyla uğraşarak kendilerini mutlu etmeye çalışmaları, amir olduklarını unutmalarıöğretmenleri yaptığı işten soğuttu. Mesleki anlamda kendilerini mutlu hissedemeyen öğretmen fırsatını bulunca severek yaşadığı İnebolu’yu terk etmek zorunda kalıyor.
Doktorlarda gittiler.
İnebolu’dan gitmeye bahane bulamayanlar bir süre sonra kalmaya neden bulamıyor.
İnebolu’da kalmaya, burayı beğenip burada hizmet etmeye yeltenen bazı uzman doktorlarımızda bir süre sonra karar değiştirip gidiyorlar. Nedeni ise bilinenler ve herkesin bildiği bilinmeyenler. Fakat birçok kişinin söylediği başka bir durum var ki akıllara zarar. Hastaneyi yönetmeye kalkan başka birileri var, asıl sorun onlar, her şeye karışırlar. Kraldan çok kralcı, idareciden çok idareci olanlar. Herkesin dilinde bir gerçek var ki oda hastane müdürünün çok çalışkan bir idareci olduğu ve birçok doktorun da onun idareciliği ile ilçede duruyor olması.
Köylerden göç devam ediyor.
Sadece benim araştırıp sorduğum son 2 yılda İnebolu’nun 7köyünden 35 aile başka kente göçtü. Yani 35 aileden yaklaşık olarak 175 kişi iş aş ekmek ve gelecek kaygısı ile başka şehirlere gitti.
Bu sayıların içinde yeni evlenip başka şehirlerde yuva kuranlar bulunmuyor.
İnebolu’nun köylerinde İş aş ekmek ve gelecek endişesini yenecek tarım politikası üretilmedi yıllardır yada tam anlatılmadı veya yetmedi politikalar. Köylerdeki okullar ve sağlık ocakları kapanırken, hizmet adı ile yol su elektrik ve cami yapıldı. Yıllardır insanların cebini, geleceğini ve çocuğunun geleceğini ilgilendirecek, tarımı ve köy yaşamını geliştirecek projeler ya tam uygulanmadı yada dar tutuldu. Seyirci kalındı yıllardır gidenlere.
Köylerimizde devam eden göç bölgemizde uygulanan Tarım politikasının iflasıdır aslında.
Eğitimde ki gerilemenin sebebi ve geldiğimiz nokta da pek farklı değil.
Bırakın her yıl eriyen ilçeye 4 köy katıp nüfusu artırmayı,
Yaz bittikten sonra Boyranaltı sahilinde temizlik yapmayı.
İnebolu’nun her köyünü bir Korupınar köyü yapmak için proje hazırlayın.
Ve insanları göçe değil üretime sevk edin.