ER AİLESİNE BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN ER AİLESİNE BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İnebolu’ya gelişleri ile Şapka İnkılabının 99'uncu yıl dönümü kutlamaları, kortej yürüyüşü ile başladı.

Kortej Yürüyüşünün ardından Atatürk Anıtına İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Belediyesi’nin Çelenklerini Kaymakam Necdet Uçar ve Belediye Başkanı Engin Uzuner sundu. Daha sonra program; Atatürk’ün İnebolu’ya Gelişleri, Şapka ve Kıyafet İnkılabının ilk nutkunu Söyleyişlerinin 99. Yıldönümü etkinlikleri, saat 15.30’ da Atatürk'ün 27 Ağustos 1925 tarihinde tarihi Şapka Nutkunu söylediği İnebolu Türk Ocağı binası önünde yapılan kutlama programı ile devam etti.

İnebolu Türk Ocağı binası önünde düzenlenen törene, İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar, Belediye Başkan Engin Uzuner, Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Turan, İlçe Emniyet Müdürü Cihan Gündüz, İlçe Jandarma Komutanı  Recep Özbek ,TCG Kilimli Gemi Komutanı DZ. YZB. Ergün Karslı, Kamu Kurum ve Kuruluşların Amirleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, misafirler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Atatürk’ün 27 Ağustos 1925 tarihinde İnebolu’da verdiği ‘‘Tarihi Şapka Nutkunun okunması, Şiir dinletisi, Belediye Başkanı Engin Uzuner ve Kaymakam Necdet Uçar konuşma yaptılar.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE TİCARET MÜZESİNİ KAZANDIRACAĞIZ

Belediye Başkanı Engin Uzuner yaptığı konuşmada, önümüzdeki sene 100’üncü yıla yakışır bir kutlama programı tertip edeceklerini belirterek ilçeye yeni bir müze daha kazandırılacağının müjdesini verdi.

Uzuner, konuşmasında şu ifadeleri kullandı “Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynayan İnebolu, o kadar önemliydi ki; Ulu Önder Atatürk, "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" diyerek İnebolu'nun önemini vurgulamıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Türk milletinin giyim ve başlık tarzları belli bir uyum göstermiyordu. Mustafa Kemal bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak ve medeni ölçüler içinde bir giyim şekli belirlemek için çalışmalara başladı.

100. YILIMIZI BÜYÜK BİR COŞKU İLE İNEBOLU’MUZA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ

25 Ağustos 1925 tarihinde İnebolu'ya gelen Atamız, halkın yoğun sevgi gösterileri ile karşılanmıştır. 27 Ağustos günü takım elbisesi ve elinde şapkası ile Türk Ocağı binasına gelen Atatürk, "Bu Serpuşun İsmine Şapka Denir" diyerek Şapka ve Kıyafet İnkılabının buradan başlatarak, tüm Türkiye'ye ve Dünya'ya ilan etmiştir. Tarihte böylesine önemli olaylara tanıklık etmiş yer olma onuruna sahip güzel İlçemiz İnebolu'da yaşıyor olmanın büyük mutluluğunu ve gururunu taşıyoruz. Ecdadımızın torunları olmak bizler için övünç kaynağıdır. Önümüzde ki yıl Şapka ve Kıyafet İnkılabının 100. yılını kutlayacağız. Buradan bir müjde vermek istiyorum. Önümüzdeki yıl nasip olursa, Geçmişten Geleceğe Ticaret Müzesi olarak yeni bir müze kazandıracağız ve 100. yılımızı büyük bir coşku ile İnebolu’muza yakışır şekilde kutlayacağız. ‘’ diye konuştu.

KAYIKLA İLE KAĞNININ MUCİZEVİ BİRLİKTELİĞİ İLE KURTULUŞ SAVAŞINDA BÜYÜK BİR DESTAN YAZILMIŞTIR

İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar ise yaptığı konuşmada; ‘’ Kurtuluş Savaşında büyük kahramanlıklar gösteren Kastamonu ve İnebolu halkı yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla canı pahasına Anadolu’daki şanlı ordumuzun ihtiyaç duyduğu cephaneyi her türlü zorluğa rağmen cepheye kadar yürüyüp kağnı arabaları ile taşımayı başarmış ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasında çok büyük fedakârlıklar göstermiştir. Bu destanın kahramanlarından biride yükleme boşaltmaya elverişli bir liman olmamasına rağmen canla başla mühimmat boşaltan İnebolu'nun yiğit evlatlarıdır. Gösterdikleri başarı ve cesaretten dolayı da 16 Mayıs 1924 te İnebolu'muz İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

İNEBOLU'MUZUN BU KONUDA EV SAHİPLİĞİ YAPMASI DA BİZE AYRICA KIVANÇ VERMEKTEDİR

Ülkemizin her bölümünü gezen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu'ya geldikten sonra İnebolu'muzu şereflendirmiş İnebolu halkının milli mücadelede ki kahramanlıkları, ilçemiz halkının yüksek medeniyet şuuru, devletine ve milletine bağlılığını da görerek İnebolu' muzda bir gün yerine üç gün kalmıştır. 27 Ağustos 1925 tarihinde Türk halkının çağdaş medeniyetler arasında layık olduğu yerini almasının bir şartının da milli ve beynelmilel bir kıyafet olmasına bağlayan Gazi Mustafa Kemal kâmil ve yenilikçi Türk milletinin bu inkılaba da sahip çıkacağına inanıp bu serpuşun ismine şapka denir diye belirttiği Şapka ve Kıyafet inkılabının ilk nutkunu İnebolu Türk Ocağı Binasında söylemiştir. İnebolu'muzun bu konuda ev sahipliği yapması da bize ayrıca kıvanç vermektedir. Bugün birçok ulusun imrenerek baktığı devletimiz ve milletimiz 1071 den, 1453 ten, Çanakkale Savaşından Kurtuluş Savasından aldığı güçle büyük ve güçlü Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerleyip önüne çıkacak her türlü zorluğu yenecek azim ve kararlılıktadır. Bu duygu ve düşüncelerle İnebolulu hemşerilerimin büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu ve İnebolu'ya gelişlerinin 99. yıldönümünü kutluyor. Başta Sultan Alpaslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimiz ile ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnet ile yad ediyor, hayatta olan gazilerimize aileleri ile birlikte huzurlu ve sağlıklı ömürler diliyorum.

Konuşmaların ardından tören, İnebolu Belediyesi Heyamola ekibinin gösterisi ile sona erdi.

I M G 8370 1600X1067I M G 8442 1600X1067I M G 8308 1600X1067I M G 8342 1600X1067I M G 8285 1600X1067I M G 8292 1600X1067

Editör: Barış İlyasoğlu