İlçemizde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 98.yıl dönümü kutlandı.

İnebolu Liman Başkanı Kazım Albay’ın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başlayan tören, saygı duruşu bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından TCG 96 Sahil Güvenlik gemisiyle denize açılındı.  Gezi sırasında, şehit  denizciler için dua edilerek, İlçe Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Engin Uzuner, Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Turan, İnebolu Liman Başkanı Kazım Albay ve protokol üyeleri tarafından deniz çapası çiçekleri ile süslü çeleği Karadeniz’e çelenk bırakıldı.

KABOTAJ KANUNU İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ DENİZDEKİ EGEMENLİĞİNİ TAM OLARAK TESİS ETMİŞTİR

Çelenk sunma töreninde günün anlam ve belirten konuşmasını yapan İnebolu Liman Başkanı Kazım Albay; ‘’  Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında ve kara sularında deniz taşımacılığının sadece o ülke bayrağını taşıyan gemilerle yapılmasıdır. Osmanlı Devletinde Kapitülasyonlarla tanınan imtiyazlar nedeni ile limanlar arası taşımacılığın büyük bir bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu gün 98. Yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun uyarınca Türk kara sularında yük ve yolcu taşımacılığı, deniz balıkçılığı, liman işçiliği, gemi adamları, dalgıçlık, kılavuzluk, gemi kurtarma ve benzeri bütün denizcilik faaliyetleri yalnız Türk Bayraklı deniz araçları ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmıştır. Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti denizdeki egemenliğini tam olarak tesis etmiştir.  Deniz Ticaret filomuzun toplam tonajı her geçen yıl artmakta ve filomuzda yer alan gemiler yenilenmektedir. Uluslararası standartlara ve kurallara uygunluğu sağlanan gemilerimiz, beyaz listede ve düşük risk gurubu içinde yer almaktadır. Gemi inşa sanayinde son yıllarda büyük gelişme sağlanmış askeri gemiler dahil olmak üzere her cins ve büyüklükte gemi inşa edebilen tersaneler kurulmuştur. Dış ticaret hacmindeki gelişmeye bağlı olarak limanlarımızda elleçlenen yük miktarı artmış, bu durum liman tesislerimizin kapasitesi ve sayısının artışına yol açmıştır. Uluslararası deniz ticaretinden ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için denize gereken önemin ve önceliğin verilmesi ulusal bir zorunluluk olmalıdır. Deniz canlılarının tür ve miktarlarının korunması, denizden elde edilen besin kaynaklarının sürdürülebilir olması, denizdeki doğal yaşamın korunması son yıllarda daha da önem kazanmaktadır. Denizlerimizin kirlenmesinin önlenmesi bakımından hem deniz araçlarından kaynaklanan hem de karadan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmesi, gelecek kuşaklara temiz bir çevrenin miras bırakılması bakımından gereklidir. ‘’

İNEBOLU LİMANI KURTULUŞ SAVAŞI'NDA PERSONEL VE İHTİYAÇ DUYULAN SİLAHLARIN NAKLİNDE LOJİSTİK OLARAK ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞTIR

2024 YILINDA TAHIL ÜRETİMİ 39,9 MİLYON TON OLACAK 2024 YILINDA TAHIL ÜRETİMİ 39,9 MİLYON TON OLACAK

Başkan Albay sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ İnebolu Limanı Kurtuluş Savaşı'nda personel ve ihtiyaç duyulan silahların naklinde lojistik olarak önemli bir rol oynamıştır. Öyle ki; Mustafa Kemal Paşa "Gözüm Sakarya'da Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" diyerek İnebolu'nun Kurtuluş Mücadelesindeki önemini bu vecih sözüyle ifade etmiştir. Sonrasında ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Kurtuluş savaşında oynadığı rolün bilincini ve gururunu taşıyan İnebolu, günümüzde herkesin deniz sevgisini ve ilgisini artırmak, deniz araçları ile yapılan her türlü faaliyetlerin deniz mevzuat hükümlerine uygun olmasını sağlamak, Başkanlığımızdan hizmet alanların memnuniyeti üst seviyeye çıkarmak öncelikli amacımızdır. Denizlerimizde bağımsızlığın ve egemenliğin tescili olan bu müstesna günü bize kazandıran Ulu Önder Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyor 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ulusumuza ve tüm denizcilere kutlu olmasını diliyorum. ‘’ diye konuştu.

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla gazetemize açıklamada bulunan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; ‘’  Denizcilik ve Kabotaj Bayramı bugün tüm Türkiye’de kutlanmaktadır, Denizcilik karadaki bağımsızlık kadar önemli bu anlamda 1926’dan bu yana denizlerimizin, limanlarımızın, millileşmesiyle Türk Bandrolü gemilerimizin hakimiyetine geçmesiyle denizlerde hür ve bağımsız olarak hem güvenlik olarak hem de ekonomik olarak işlev görmektedir. Bu da bizim için çok çok önemlidir, Bu kapsamda ben, 1926’dan bu yana emek veren bu uğurda şehit olan bütün kahraman denizcilerimize Allahtan rahmet diliyorum. Bugünde onların anılarına ruhuna protokol arkadaşlarımızla beraber çelenk bıraktık ve hepsini gani gani rahmet diliyorum. Bundan sonra da denizlerimizde de karada da hür ve bağımsız yaşamak için gerek askeri güvenlik olarak gerekse ekonomik olarak da üstümüze ne düşerse millet ve denizciler olarak yapacağız. Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun. ‘’ dedi.

Editör: Barış İlyasoğlu