Kastamonu’nun bu gün itibariyle her alanda yükseliş trendinde olan bir il olduğuna dikkat çeken Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, “Binlerce yılık tarihi geçmişi ve Karadeniz Bölgesi’nin doğasıyla görülmeye değer coğrafyalarından birine sahip olan Kastamonu, 1960’tan 2000’li yıllara kadar göç vermesine rağmen son yıllarda bu negatif gelişmeyi yapılan kamu yatırımlarıyla tersine çevirmeyi başardı. Kastamonu bu gün itibariyle her alanda yükseliş trendinde olan bir il konumunda. Yatırımlar başta ulaşım olmak üzere eğitim, sanayi, turizm, ormancılık ve sağlık sektöründe kendini gösteriyor. Ve ilin ekonomik olarak canlandırmasını beraberinde getiriyor” dedi.
“İNEBOLU LİMANI İLE KASTAMONU TERCİH EDİLECEKGÜZERGAH OLACAK”
“Kent için ekonomideki gelişmenin önünde ki öncelikli problem olan ulaşımın çözülmesi noktasında havalimanı, 26 Aralık’ta devreye alınan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin yanı sıra İnebolu Limanı projesiyle, ulaşımdaki tıkanmaları ve sanayinin önünde ki engelleri ortadan kaldıracak bir yol üsteleniyor” diyen Vali Yıldırım, şu açıklamayı yaptı: “Özellikle Ilgaz Tüneli projesiyle İnebolu Limanı; Kastamonu ve Çankırı illerini Ankara’ya devamında Anadolu’ya ve Akdeniz limanlarına bağlantısını sağlayacak. Özellikle bu bölgede imal edilen ürünlerin iç piyasaya ve İnebolu Limanı vasıtasıyla yurtdışına ulaştırılabilmesinde Kastamonu çevre illerin tercih edeceği güzergah haline gelecek.
Tarihin farklı dönemlerinde çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan Kastamonu, bu medeniyetlerden kalan kültürel miras sayesinde umut vaat eden iller arasında bulunuyor. Evliyalar kenti olarak da bilinen ilde özellikle inanç turizmi önemli bir yer tutmaktadır. Başta Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi olmak üzere camiler, mescitler, türbeler, medreseler gibi inanç turizmi değerleri yurt içi ve dışından ziyaretçilerini ağırlıyor. 1969 adet tescilli kültür varlığı bulunan Kastamonu, Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli parkları ile alternatif turizm alanında da dört mevsim aktivite fırsatları sunuyor. Ilgaz Dağı, kış turizm alanında merkezinde yatırımlar ile hak ettiği yere geliyor. Karadeniz’de 175 kilometre uzunluğunda ki sahil uzunluğu ile yaz turizminde ümit vermeye başlayan Kastamonu’da eko turizmi, konak turizmi ve gasrtronomi turizmi de yaygınlaşıyor.
“KENT, BAKIR MADENCİLİĞİNDE TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ”
Maden çeşitliği ve potansiyeli açısından öne çıkan Kastamonu, özellikle metalik maden varlığıyla dikkat çekiyor. Naşta çimento toprağı, kuvarsit, feldspat ve kuvars kumun öne çıktığı ilde bakırın ise ayrı bir önemi var. Yaklaşık 30 milyon ton bakır rezervinin keşfedildiği Küre’de üç bakır yatağının ikisinde altın ve gümüş cevherleri yan ürün bulundu. Ayrıca yakın zaman da yürütülen çalışmalarda Hanönü ilçesinde yaklaşık 22 milyon ton bakır rezervsi tespit edilmesi, Kastamonu’nun bakır anlamında Türkiye’nin lokomotifi olduğunu gösteriyor.
Bakırda olduğu gibi mermerde de büyük bir rezerv bulunan ilde Çatalzeytin, Araç, Daday ilçeleri ile merkez ilçeye yakın yerlerde çok sayıda mermer yatağı bulunuyor. Bu madenlerin dışında Kastamonu, fosfat, grafit, linyit ve cıva rezervleri de sahip. Yüzde 70’e yakın ormanlarla kaplı bir coğrafya sahip Kastamonu’da orman varlığının sonucunda ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı il ekonomisinin öncü sektörleri. Kente, ahşap ürünlerinin imalatının yanı sıra mobilya imalatı da gelişmiş ve ‘Country’ tarzı adı verilen masif mobilya alanında büyük çaplı işletme yatırımları yapmış durumda. Türkiye’de ilk ve tek ahşap fuarının Kastamonu’da düzenlenmesi, valiliğimiz öncülüğünde teorik ve pratik eğitimi bünyesinde barındıran ‘Ahşap Akademisi’nin kurulması ilimize bu sektörde rekabet üstünlüğü sağlıyor. İlin tarım ve hayvancılığa uygun olması gıda ürünleri imalatını da öne çıkarıyor.
“KASTAMONU ATILIM YAPTI”
Kırmızı et üretimi ve yöreye özgü tarımsal ürünler, ilin yurt genelinde bilinir hale gelmesinde önemli rol oynuyor. Siyez buğdayı, Taşköprü sarımsağı, pastırma, bal, Tosya pirinci gibi ürünler, hem ekonomik anlamda hem de ilin tanıtımı anlamında olumlu sonuçları her geçen gün artırıyor. Öte yandan Kastamonu Üniversitesinde 13 fakülte, iki enstitü, üç yüksekokul ve 13 meslek yüksek okulunda okuyan 27 bin öğrencisiyle ilin sürdürülebilir kalkınmasında pay sahibi. Üniversite, yakın bir zaman da kurulmasına rağmen başta bilimsel alanlar olmak üzere sosyal, kültürel, fiziki ve sportif alanlarda da atılım yaptı.
Kastamonu ulaşım alt yapısı, iş gücü, turizmi, sanayisi, ekonomisi, üniversitesi ve devam eden yatırımları ile Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için var gücüyle çalışıyor. Yerli ve yabancı tüm misafirleri, özel yatırımcıları, batı Karadeniz’in büyüyen kenti Kastamonu’ya bekliyoruz.” (Dünya Gazetesi)