Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) programında dahil olacak Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt ve İnebolu ilçelerini kapsayan 4. Ekonomik Kalkınma Kümesi stratejik yatırım planı hazırlık toplantısı İnebolu’da gerçekleştirildi.
İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Ahmet Vezir Baycar ve İl Tarım Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, İnebolu İlçe Tarım Müdürü Hülya Karahasan ve çevre ilçe tarım müdürlükleri personelleri katıldı.
Toplantıda konuşan İl Tarım Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, daha evvel İFAD proje kapsamına alınmayan ve projeden faydalanamayan Kastamonu’nun sahil ilçelerinin 2025 yılı itibariyle program kapsamına alınacağını belirterek “Geçen yıl 42 milyon liralık bütçemiz vardı, gayet güzel uyguladık bu sene 80 milyon bütçemiz var. Hem altyapı kamu yatırımları bölümü var hem de bireysel hibeler şeklinde bölüm var. İnşallah iki tarafa birlikte önümüzdeki seneden itibaren sahil ilçelerimizde bu proje içerisinde yer almış olacak ve bu bütçeden de yararlanacak.” dedi.
Toplantıda söz alan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar ise Kastamonu’nun coğrafyasının çok çeşitli olduğunu belirterek “Dolayısıyla her yerin kendine has potansiyel ive ürün portföyü var. Devrekani’de hayvancılık ön plana çıkarken İnebolu’da sera, kestane, fındık gibi tarım ürünleriyle karşı karşıyayız. Desteklerinde buna göre yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bugün de İFAD programına İnebolu’nun ve sahil kesimlerinin alınması ile ilgili bu toplantı düzenleniyor. Bu gerçekten bizim için çok önemli. Burada her ne kadar sahil kasabası gibi dursak da belli bir rakımdan sonra çok ciddi bir coğrafi zorlukla karşı karşıyayız. Yüksek rakımlı bölgelerimizde de hayli zorlu bir yaşam söz konusu. Deniz kenarında ılıman bir iklim gibi düşünülüyor ama kışın 2-3 metre karın yağdığı yerlerimiz var. Karadeniz’in bir çok kesiminde olduğu gibi Kastamonu’nun sahil bölgelerinde de aynı durum söz konusu. Sahilden çok kısa mesafe sonra çok ciddi rakımlara ve coğrafi zorluklara karşı karşıyayız.” diye konuştu.
İnebolu’nun da kendine has tarım ve hayvancılığı olduğunu belirten Kaymakam Baycar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef çok ciddi bir tarla tarımı yapılabilecek arazimiz yok. Ama serada çok güzel bir potansiyelimiz var. Bunun da desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Geçen yıl ve bu yılla beraber vatandaşlarımıza dağıttığımız sera sayısı 610’a ulaştı. Hedefimiz bu sayıyı 1000’e ulaştırmak. İnşallah İnebolu’nun da İFAD kapsamında alınmasıyla arkadaşlarımız çalışmalarını hemen başlatacaklar. Kestane, fındıkla ilgili potansiyelimiz var, meyvecilikle ilgili potansiyelimiz var. Tabi bunların işlemek ile ilgili çalışmaların yapılması lazım. Kalkınma Ajansımızdan Belediyemizin geçen sene aldığı bir güzel bir tesis programı vardı. Onun da açılışını yapmıştık. Meyve kurutma, kestane unu gibi, fındıkla ilgili işleme ve mamule dönüştürme şeklinde çalışmalar için bu tesisten de faydalanılabilir. Burada fındığı, kestaneyi, meyveciliği daha da nasıl zenginleştirebiliriz onun üzerinde de çalışabiliriz. Bu kapsamda vatandaşlar, kooperatifler destek alabilecekler.”
Bir dönüm topraksız, bir dönüm topraklı olmak üzere 2 dönüm üzerine bir sera kurduklarını ifade eden Kaymakam Baycar “Kadın Kooperatifi kurarak kadınlarla birlikte işleterek onların hem üretim hayatına hem ekonomisine bütçesine katkıda bulunmayı sağlamış olacağız. Burada kadınlarımızın ciddi bir ağırlığı var. Kadınlarımızı da desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu ve benzeri projelerimizle de İFAD’dan bizde en güzel şekilde faydalanacağız. İlçemiz de bu kapsama alındığı için ben sizlere ve Tarım Bakanlığı’mıza şükranlarımızı sunuyorum.” diye konuştu.