Vali Avni Çakır, İstiklal Yolu’nun 100. yılı için çok iyi bir hazırlık süreci içerisine girilmesi gerektiğine dikkat çekti, Kastamonu’nun 2021’de aynı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı aldığımız 2018 yılında olduğu gibi ses getirecek etkinliklere ev sahipliği yapacağını belirtti.
Milli Mücadele’de çok çok önemli stratejik bir rol üstlenen ve “Kağnı Donanması”nın güzergahı olan tarihi İstiklal Yolu’nun 100. Yılı için hazırlıklar başladı.
2021’in İstiklal Yolu’nun 100. Yılı olması nedeniyle Kastamonu Valiliği öncülüğünde programlar düzenlenecek.
Vali Avni Çakır, İstiklal Yolu’nun 100. Yılı için çok iyi bir hazırlık süreci içerisine girilmesi gerektiğine dikkat çekerken, Kastamonu’nun 2021’de aynı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı aldığımız 2018 yılında olduğu gibi ses getirecek etkinliklere ev sahipliği yapacağını belirtti.
Vali Çakır, önümüzdeki günlerde bu doğrultuda toplantılar düzenleyeceklerini ve 100. Yılı’nda İstiklal Yolu’nun önemi ve tanıtımının ön plana çıkarılması için ne gibi faaliyetlerin yapılabileceğinin şehrin dinamikleriyle tartışılacağını söyledi.
İstiklal Yolu, İnebolu’dan alınan cephanenin Kastamonu üzerinden Ankara’ya ve oradan da cepheye taşınmasında, kadınıyla çocuğuyla, yaşlısıyla Anadolu insanının zoru başarmasını, Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanmasını sağlayan güzergahların en önemlisi olarak biliniyor.
İstiklal Savaşı’nın yaşamsal lojistik güzergahı olarak bilinen İstiklal Yolu, savaşın kaderini etkileyecek silah ve cephanenin cepheye ulaştırılmasını sağlamıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu gerçeği “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; Kulağım İnebolu’da” sözü ile özetlemişti.
MİLLİ PARK İLAN EDİLMİŞTİ
Tarihi İstiklal Yolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında ülkemizin 44. Milli parkı olarak kayıt altına alınmıştı. Bunun ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce İstiklal Yolu güzergâhı üzerinde tarihi bakımdan önem arz eden 2 bin 357 dekarlık saha tespit edildi ve tarihe tanıklık eden bu sahalar gelecek nesillere intikal ettirilmesi amacıyla Milli park olarak ilan edildi.
İnebolu-Küre-Seydiler-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara güzergâhı üzerinde yer alan ve ; 3 il, 7 ilçe ve 21 köy olmak üzere toplam 31 yerleşim merkezinin içinden veya yakınından geçen İstiklal Yolu’nun yaklaşık uzunluğu 340 kilometreyi buluyor.
İstanbul, Sivastopol, Novrosiski, Tuapsi ve Batum limanlarından İnebolu’ya gemilerle getirilen askeri malzeme ve mühimmat, ilçeye has denk kayıkları ile önce limana taşınıyor, burada kayıt altına alındıktan sonra kağnılarla Ankara’ya taşınıyordu.