Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnebolu İlçe Başkanlığı tarafından danışma kurulu toplantısı düzenlendi.

Toplantıya CHP İl Başkanı İlke Karabacak ile birlikte Kadın ve Gençlik Kolu İl Başkanları, Balıkçılar Kooperatifi Başkanı, Emeklisen temsilcisi, İlçe yönetim kurulu ile kadın kolu üyeleri katıldı.

İnebolu’da gerçekleştirilen ilçe danışma kurulu toplantısından sonra gazetemize açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu İl Başkanı Dilek İlke Karabacak, parti programı yenileme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Yeni hazırlanacak olan parti programının aynı zamanda hükümet programı olacağının altını çizen Karabacak, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidar yapacağız. Onun için örgüt olarak ilgimizi, dikkatimizi; vatandaşa, halkın gündemine ve iktidar hedefine odaklayacağız. Sokağın sesini dinleyecek, vatandaşlarımızın önceliklerine göre bir program ortaya çıkaracağız” dedi.

“İNEBOLU’NUN DENİZİ KİRLENMEYE, BALIKÇISI MAĞDUR OLMAYA DEVAM EDİYOR”

İnebolu’nun bir cumhuriyet şehri olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Dilek İlke Karabacak’ın açıklamaları şöyle:

“İnebolu tarihi doğası kültürü ile çok önemli bir Cumhuriyet kenti. Ama sürekli kan kaybeden, iktidar ve ortağı tarafından sürekli kandırılan ve sorunlarla boğuşan bir ilçe. Hepimizin malumu yaşadığımız sel afetinden sonra Bozkurt’un çamur ve balçığı Evrenye önlerinde denize döküldü. İnebolu deresinde toplanan çamur Zafer Yolu Caddesi önünden denize akmaya devam ediyor. Yine İnebolu’nun fosseptikleri direk denize akıyor. Bu nedenle İnebolu’nun denizi kirlenmeye, balıkçısı mağdur olmaya devam ediyor. Biz konu olmasın, deniz kirlenmesin diye İnebolu ve Kızılkara dereleri çıkışlarına arıtma tesisi yapılmasını istiyoruz. Denizde her dalga olduğunda Boyranaltı’nda yaşayanlar korku ile güne uyanıyorlar. Verdikleri batık mendirek sözlerini tutmalarını istiyoruz.”

UZUNER “BIRAKTIĞIMIN DİBİNİ BULDUM” UZUNER “BIRAKTIĞIMIN DİBİNİ BULDUM”

“ORMAN KÖYLÜMÜZE ODUN ÜCRETSİZ VERİLMELİ”

Orman köylüsünün sorunlarını da dile getiren Karabacak, “Orman köylüsü odunun sterini 670 liraya alıyor. Kırsal alanda çok zor şartlarda durabilen orman köylümüze odun ücretsiz verilmeli” ifadelerini kullandı.

CHP İlçe Danışma Kurulu Toplantısı’nın devamında şu konular görüşüldü:

23 YILDA 7 BİN KOPUŞ YAŞANDI

İktidarların son 30 yılda kırsal kalkınmadan daha ziyade kentleşme politikası izlemesinden dolayı İnebolu’da kırsal kopuş yaşandığı, ilçenin kan kaybetmeye devam ettiği dile getirilirken, 2000 yılında 27 bin olan nüfusun 23 yılda 20480  e düştüğü, köylerde 2000 yılında 17362 kişi yaşarken 2023 te 10602 e gerilediği ve yaklaşık 7 bin kırsal kopuş yaşandığı belirtildi.

23 yılda cezaevinin kapandığı, 125 yıllık tarihi limanı satıldığı, deniz turizminin daha önceden çok daha canlı ve hareketli olduğu, hastanesinin 72 yataktan 40 a düşürüldüğü ve doktorunun tamamlanamadığı, Huzurevi’ne sahip çıkılmadığı, resmi kurumların en önemlilerinden MEB ve Hastane Müdürlerinin yıllardır vekaleten yürütüldüğü, 5500 olan öğrenci sayısının 3 binin altına düştüğü, 23 Yıl önce Küre Etibakıra 2 otobüs işçi servis gittiği, önceden otobüsle her akşam kasa kasa kalkan balığı İstanbul’a gönderilirken şimdi 40 yaşın altında balıkçı kalmadığı, balıkçılık mesleğinin asli iş iken şimdi ek iş olarak yapıldığı, 23 yıl önce köylerimizde ebe hemşire öğretmen orman muhafaza memuru varken şimdi devleti temsil eden sadece  imamların kaldığı, önceden resmi bayramlarda davullar çalınıp eğlenceler düzenlenirken, artık çok küçük törenlerle bayramların  kapatıldığı, belediye başkanlarının cemaatlerin desteğini almak için her istenilenin yaptığı gibi sorunlar tek tek dile getirildi.   

“ÇÖZÜM YOLU CHP İKTİDARI”

Öncelikle tekrar Kırsaldan kalkınmanın yollarına bakılması gerektiği söylenirken, bunun için İnebolu’da Kıyı balıkçılığı sorunları giderilmeli, İlçe turizmini harekete geçirmeli, Yıllardır mendirek sözü veriliyor, projede var, ama yapmıyorlar. İlçeyi kandırıyorlar. Kırsal alanda yaşamayı cazip hale getirmek gerekiyor. Planlı tarıma geçilmeli ve üretilenler değerinde pazarlamasının yapılmasının yolları araştırılmalıdır. Kırsal alanda orman emvali ile kaplanan ve Orman Bakanlığı bünyesine geçen taşınmazların tapularının tekrar güncellenmeli. Abana Bozkurt Çatalzeytin Doğanyurt ve Küre ilçelerinin merkezindeki İnebolu Devlet hastanesi hizmet ve doktor anlamında güçlendirilmeli ve heyet raporu verecek şekle getirilerek il merkezindeki hastanelerin yükleri hafifletilmelidir.  Fındık üreticisinin özel sektörden kurtarılması gerekiyor. Ziraat Odası fındık alıyor ancak ödemesini 45 gün sonraya yapıyor. Orman Köylüsü odunun sterine 670 TL  ödüyor.  Yakacak ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalı. Belli nüfusun üstündeki köylere Ziraat Mühendisi yada ihtiyaca göre veteriner atanarak hem üretimsel gelişme sağlanmalı hem de devletin köylerdeki temsilcisi artırılmalıdır. Ekmeği eti sebzeyi manavdan %1 KDV ile alıp % 10 ile ödüyorlar. KDV sisteminin esnafın mağdur olmayacağı şekilde düzeltilmesi gerekir. Üretici kadın kooperatifi kurulmalıdır.