KÜLTÜR-SANAT

Mecit Çetinkaya Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlattı

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Vizyon Buluşmaları kapsamında Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Hemşehrimiz Mecit Çetinkaya’nın katılımı ile konferans düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Vizyon Buluşmaları kapsamında İnebolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda program düzenlendi. Düzenlenen programda, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatı ve bilim tarihine katkıları "Kayıp Mirasımızın Kaşifi" başlığı altında ele alındı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı İnebolulu hemşehrimiz Mecit Çetinkaya gerçekleştirdi.

Konferansa, İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar eşi Ayşe Tuba Uçar, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş,Belediye Başkan Vekili Murat Akkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Azak, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

‘ŞİMDİ GENÇLER SIKINTILARINDAN SÖZ EDİYOR.’

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya; “Fuat Sezgin 1924 yılında Bitlis’te doğdu. Babasının Bitlis’te Kadı ve Müftü olmasından dolayı tayini Doğubayazıt’a çıkınca Doğubayazıt’a gitti. Doğubayazıt’ta ilk ve ortaokulunu okudu. Liseyi okumak için Erzurum’a nakil yaptırdı. Bu kadar zorlukla 12 yaşında bir çocuğun oradan tek başına Erzurum’a kadar lise okumak için gitmesi. Şimdi gençler sıkıntıların söz ediyor. Yürüyemiyoruz servis sıkıntılı gibi serzenişler oluyor ama bu insanlarında yaşamını düşünüp şuan ki halimizden çok mutlu olmamız lazım. Hocamız Erzurum’da liseyi bitirdikten sonra Üniversiteyi okumak için İstanbul Üniversitesi’ne gidiyor. Ailesinin isteği üzerine. İstanbul Üniversitesi’nde Mühendislik okumak için gidiyor. Bir seminere katıldıktan sonra bütün dünyası değişiyor. Alman Oryantalist Hermonistler Müslümanların bölümler tarihindeki yeri anlatıyor. Seminerden sonra hoca ‘ben kesinlikle mühendislik okumam, bilim tarihi okumam gerekiyor’ diyor. Bize bunu anlatırken de şöyle bir örnek veriyordu; bizim hocalarımız, Müslüman bilim insanlarının çok öncelerden dünyayı bir öküzün iki boynuzu arasında olduğunu söylüyorlardı. Ve buna inanıyorlardı. Bende buna bir türlü inanmıyordum" dedi.

'İSLAM MEDENİYET VE KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMIŞLARDIR'

Konuşmasına devam eden Çetinkaya; "Müslüman bilim insanları nasıl böyle düşünebilir diye bunu hermonitlere söylediğinde hermonitler; güldüğünü ve böyle bir şey olmasının mümkün olmadığını, Müslüman bilim insanlarının Avrupa ve Dünyaya bilim yaydığını söyleyerek benim içimi rahatlattı ve ben bu yanlışı düzeltmek için bilim tarihi okumaya o zaman karar verdim ’diyor hoca. Düşünki Müslümanların bilim tarihindeki yerini Müslümanlardan değil de bir Alman Oryantalistten öğreniyor. Oryantalistler batılı bilim insanlarıdır. Batılı bilim insanları zamanında doğudaki bilimi merak ederek, İslam medeniyetini merak ederek bunları araştırmak içinde bilim insanları oryantalizmi ortaya çıkarmış. Ve oryantalist adı altında gelip doğudaki Müslümanları İslam medeniyeti ve kültürünü araştırmışlardır. Fuat hoca da üniversitesi değiştirmeye çalışmıştır. Hatta kayıt süresi bitince Hermonist kendisine yardımcı olmuştur. Üniversiteyi bitirdikten sonra üniversitede hocalık yapmaya başlar. Ve bilim tarihi konusunda öğrenciler yetiştirir. Profesörlüğe kadar yükselmesine rağmen 1960 yılında okuldan Asker Darbe sonucu uzaklaştırılır” şeklinde konuştu.

PROF. DR. FUAT SEZGİN'İN ZORLU EĞİTİM HAYATI

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya konuşmasının devamında;  “Fuat Sezgin'in hayatından bahsederek 1924 yılında Bitlis’te doğduğunu ve ardından babasının tayini nedeniyle Doğubayazıt’a gittiğini belirtti. Fuat Sezgin'in Doğubayazıt’ta ilk ve orta öğrenimini tamamladığını anlatan Çetinkaya, liseyi okumak için ise Erzurum’a nakil yaptırdığını ekledi. Çetinkaya, Fuat Sezgin'in bu kadar zorluk içerisinde henüz 12 yaşında bir çocuk olarak tek başına Erzurum’a lise okumak için gitmesini vurgulayarak, günümüzdeki öğrencilerin gençler sıkıntılarından bahsetti. Öğrencilerin "Yürüyemiyoruz, servis sıkıntılı" gibi serzenişlerini dile getiren Çetinkaya, aslında şu an ki hallerinden çok mutlu olmaları gerektiğini ifade etti. Fuat Sezgin'in Erzurum'da liseyi bitirmesinin ardından Mühendislik eğitimi için İstanbul Üniversitesi'ne gittiğini belirten Çetinkaya, Sezgin'in burada bir seminere katılmasıyla bütün dünyasının değiştiğini ekledi. Çetinkaya, Fuat Sezgin'in Alman Oryantalist Hermonistler'in Müslümanların bilim tarihindeki yerini anlattığı seminerden çıktığında kesinlikle mühendislik okumak istemediğini ve "bilim tarihi okumam gerekiyor" dediğini aktardı.