ÖZEL AŞILAR HANGİLERİDİR?

Devletimizin rutin aşı takviminde olmayan, bazı ülkelerde rutin olarak uygulanan ancak ülkemizde de özel istek doğrultusunda satın alarak yaptırabileceğimiz aşılar

-Rota aşısı

-Grip aşısı

-HPV aşısı

-Menenjit aşısı

ROTA AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILIR?

Rota aşısı rutin aşı takviminde olmayan bir aşıdır ve ailelerin özel isteği ile yaptırılır. Rota enfeksiyonu özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda kusma ve ishal ile giden ölümcül olabilen mide barsak enfeksiyonu yapabilir. Rota aşısının iki veya üç doz uygulanabilen iki farklı çeşidi vardır. İLK DOZU bebek en erken 6 hafta -en geç 14 hafta iken yapılmalı, SON DOZU bebek 32 haftasını doldurmadan uygulanmalı, DOZLAR ARASINDA en az 1 ay ara olmalıdır.

GRİP AŞISI HAKKINDA

6 aydan büyük çocuklara uygulanan özel aşılardan biridir. İnfluenza virüsüne karşı geliştirilmiştir.

Özellikle astım, kronik kalp hastalığı, ya da doğumsal kalp hastalığı olan çocuklara ve yetişkinlere önerilmektedir. Her yıl sonbaharda yapılması önerilir. Aşı 8 yaşından küçük çocuklarda ilk kez yapılacaksa birer ay arayla iki doz yapılır, 8 yaşından sonra tek doz yapılması yeterlidir.

GRİP AŞISININ NEDEN HER YIL YENİDEN YAPTIRILMASI GEREKİR?

Grip virüsü her yıl mutasyona uğrar ve kendini yeniler. yüzden bazı dönemlerde daha ağır seyreden domuz gribi, kus gribi gibi isimlerle aklımızda kalan salgınlar yapabilmektedir.

O yılın aşısı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış gr aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır.

Asının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir.

Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih dilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir.

Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer. Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?, 6 aylıktan küçük çocuklara,

Hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara,

Ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara,

Daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır

HPV Aşısı hakkında

HPV aşısı, temasla veya cinsel yolla bulaşabilen Human papilloma virüsüne karşı uygulanan bir aşıdır.

Genital siğiller ve ileri yaşta erken tanı ve tedavi edilmesse tehlikeli sonuçlar doğurabilen rahim ağzı kanseri gelişimini engellemek için yapılmalıdır.

9 yaşından itibaren kız çocuklarına uygulanabilir

GARDASİL 9 HPV AŞISI

HPV nin 9 tipine karşı koruyucu olan HPV aşısıdır.

9-14 yaş arasında iki doz olarak uygulanır. İkinci doz, ilk dozdan 5-13 ay sonra uygulanır.

14 yaştan sonra 3 doz olarak uygulanır. İkinci doz ilk dozdan sonra ikinci ayda Üçüncü doz ilk dozdan sonra altıncı ayda uygulanır

MENENJİT AŞISI HAKKINDA

Meningokok aşısı menenjit denilen beyin zarı iltihaplanmasını engellemek için yapılan bir aşıdır. Menenjit aşısı bütün menenjit türlerine karşı koruma sağlamaz. Ama en tehlikelisi, en ölümcülü ve en çok hasar bırakan Neisseria meningitidis isimli bakteriye karşı bağışıklık direnci sağlar.

Hastalık 1 yaşın altındaki çocuklarda daha sık ve ağır seyretmektedir. Pek çok gelişmiş ülkede rutin aşı programında olan bu aşının 2. aydan itibaren uygulanması önerilmektedir

Meningokok bakterisi (Neiserie Meningitis) bir çok alt tipe sahip olsa da sadece beşi (serogrup A, B, C, W135 ve Y) insanda sık enfeksiyona sebep olur. Bu türler için aşı mevcuttur. Serogrup ACWY içeren aşılar : 1) Nimenrix, 2) Menaktra, 3) Menveo Serogrup B içeren aşı: Bexsero

DAHA AZ İĞNE VE DAHA DÜŞÜK FİYAT İÇİN BENİM AİLELERE ÖNERDİĞİM

2-6 ay bebekler için: NİMENRİX + BEXSERO, 6-12 ay bebekler için: MENVEO + BEXSERO, 12-24 ay bebekler için: NİMENRİX + BEXSERO, 2 yaşından büyükler için: NİMENRİX/MENVEO/MENACTRA + BEXSERO