11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan büyük sel felaketinde zarar gören 123 yıllık tarihi Küre İkiçay İstiklal Yolu Köprüsü, o tarihten bu yana onarılmayı bekliyor.

İnebolu-Küre karayolu üzerinde bulunan Atatürk ve İstiklal Yolu’nun en kıymetli tanığı İkiçay Köprüsü ne olacak?

İnebolu-Küre karayolu üzerinde bulunan Küre İkiçay Köprüsü, yaşanan son sel afetinin ardından adeta kaderine terk edilmiş durumda. Atatürk ve İstiklal Yolu’nun en kıymetli tanığı olan ve 1900 yılında hizmete giren köprü, bundan birkaç yıl önce restore edilmişti.

“KÖPRÜNÜN RESTORASYON VE TADİLAT ÇALIŞMASININ YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Köprünün bölge için önemli bir değere sahip olduğunu söyleyen Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, “Tarihi İki Çay Köprüsü, 11 Ağustos 2021 tarihinde ve 27 Haziran tarihindeki sel felaketlerinde zarar gömüş ve günümüze kadar sadece kemerleri kalabildi. Maalesef yıkılma tehlikesi ile yüz yüze kaldı. Köprümüzün tamiratı için, restorasyonu için devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Eğer köprümüze sahip çıkılmazsa 100 yıllık bir değerimizi kaybedeceğiz. İstiklal Yolu üzerinde bulunan önemli geçiş güzergahı. 1895 yılından günümüze kadar gelebilmiş yaşayan bir değerimiz. Bu değerin korunması, gelecek nesillere aktarılabilmesi için mutlaka restorasyonunun yapılması lazım. Devlet büyüklerimizden bir an önce bu köprünün restorasyon ve tadilat çalışmasının yapılmasını istiyoruz” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nda Karadeniz üzerinden İnebolu’ya gelen silah ve cephanelerin Ankara’ya taşındığı İstiklal Yolu’ndaki 123 yıllık tarihi köprü, 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinde kısmen yıkıldı. Kastamonu’nun Küre ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Ersizlerdere mevkiinde, 1900 yılında yapılan ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından 2016 yılında restore edilen tarihi köprü, 11 Ağustos 2021 ve 27 Haziran tarihlerinde yaşanan selde zarar gördü. Sadece kemerleri ayakta kalan köprü, yok olma tehlikesi yaşıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, önemli bir tarihi değere sahip olan köprünün yeniden restore edilerek, yok olma riskinden kurtarılmasını istedi.

“TAMİR EDİLMEZSE BÜYÜK BİR DEĞERİMİZİ KAYBEDECEĞİZ”

Günümüze kadar ayakta kalan köprünün 2015 yılında restore edilerek gün yüzüne çıkartıldığını ifade eden Çağır, “2010 yılından 2015 yılına kadar biz köprümüzün restorasyonunun yapılması için uğraştık. O dönemde defineciler tarafından zarar veriliyordu. Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Küre Kaymakamımız, dönemin Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay tarafından sahip çıkıldı. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından köprümüz restore edilmişti. Yaşanan sellerde büyük bir tahribata uğradı. Zarar gören bölümlerin tamir edilmesi gerekiyor. Tamir edilmezse büyük bir değerimizi kaybedeceğiz” diye konuştu.

11 Ağustos 2021’de yaşanan sel afetinde büyük yara alan köprünün son hali görenleri üzüyor.Bölge halkı; “bu köprüyü hangi kurum veya kuruluş ayağa kaldıracak? Sürekli gündeme getiriliyor ancak ses yok. Tarihe saygımız böyle mi olacak?” sorusunu yöneltiyorlar.