İnebolu Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliğinde başlatılan İnebolu Ahşap Sera Projesi kapsamında sera üreticilerine 3 ton solucan gübresi dağıtıldı.
Solucan gübresi dağıtım törenine, Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ve çiftçiler katıldı.
100 AİLE HEDEFİMİZİ DAHA ÇOK ARTTIRACAĞIZ
Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, solucan gübresi dağıtımında yaptığı konuşmasında; ‘’İnebolu’da malumunuz seracılık noktasında potansiyeli olan bir ilçemiz bizim de seracılıkla ilgili bir hamlemiz var şuan, serayı inşallah arttıracağız. Aklımıza hemen siz geldiniz dedik ki solucan gübresini hemen vatandaşlarımıza tanıtalım ve ilkini de biz hediye edelim. 3 ton solucan gübremizi 150 ailemize verelim ve vatandaşlarımız bu gübreyi denemiş olsunlar. Hakikatten böyle bir üretim artışı inşallah olacak. Siz de bunu denersiniz ve inşallah memnun kalırsınız, ürün artışı olmuş olduğunu göreceğiz ve bundan sonraki hasılatınız daha fazla olmuş olur. Biz sera ile ilgili yoğun bir çalışma yapacağız. Bunu daha öncede geldiniz de sizlerle paylaştık ama hedefimizi biz 100 demiştik ama 100 çok mütevazı kaldı, şimdi hedefimizi güncelleyeceğiz. 100 aile hedefimizden vazgeçiyoruz. Bunun çok daha fazlasını yapacağız, şuan net bir sayı söylemek istemiyorum. Ama çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Bununla ilgili kaynak arama çalışmalarımız devam ediyor. İlerleyen zamanlarda seralarımızı inşallah arttıracağız. Bunu yan ürünlerle de yapmak istiyoruz. Bunlar nelerdir, gübre ve fide destekleri gibi, inşallah ilerleyen zamanda inşallah fide desteğimiz olacak, hatta tarımın fideleri geliyor ve sahildeki fide dağıtımını da İnebolu’da yapacağız. Burada merkez İnebolu olmuş olacak ve inşallah onlarla da sizleri iyi değerlendireceğiz ama Tarım Müdürlüğümüzün bu planlanan fide alımı dışında da zamanla başka fide alımları da yapacağız. Çünkü İnebolu’da sera gerçekten verimli bu birçok kişi de bunu söylüyor. Buradaki aynı tohum Kastamonu’da ekiliyor, İnebolu’da ekiliyor, burada onun birçok verim artışı fazlalığını görüyoruz ve çok daha lezzetli, dolasıyla inşallah seradaki her bir uğraşımız bize çok daha kat kat fayda ve verimli getirecektir ve buna da yürekten inanıyoruz. Seralarımız ve solucan gübrelerimiz hepimize hayırlı uğurlu olsun. ‘’ dedi.
SOLUCAN GÜBRELERİ ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise yaptığı konuşmasında; “Solucan gübrelerinin çiftçilerimize hayırlı olsun. Solucan gübresi bir solucanın sindirim sisteminden geçmiş organik atıklar demektir. Yani hayvan kemresini birde solucan kemresine dönüştürüyor. Böylece solucanın bağırsak sistemindeki ve sindirim sistemindeki bazı mantarlar toprağa öyle bir aşılama yapıyor ki o aşılanan mantarla bin evi hastalıklarla kök zararlılarıyla da mücadele etmiş oluyorsunuz. Biz köylerimizi çok yakın zamana kadar çimen ya da şeker dediğimiz gübreler dışında bir şey kullanmıyorduk. Her şeyin şifası da faydası da dozunda bunların hiçbirini abartmadan kullanırsak örneğin hayvan gübresini çok verirsek bitkileriniz aşırı büyür verime yatmaz. Diğer gübreleri çok verirseniz verime yatmaz diğer gübreleri çok verirseniz yine toprağı kirletmiş olursunuz suyu kirletmiş olursunuz sürdürülebilir üretim yapmak istiyorsanız bilinçli, bilgili, sorarak, öğrenerek yolunuza devam etmenizi tavsiye ederim.’’ diye konuştu.