Geçtiğimiz hafta zorbalığın tanımı, türleri ve olası nedenlerinden söz etmiştik. Zorbalığı, genellikle, yaşça büyük olan ya da fiziksel olarak güçlü olan çocuğun yaşça küçük olan ya da güçsüz olan çocuğa karşı fiziksel, sözel, cinsel olarak zarar verecek davranışlar göstermesi olarak tanımlamıştık. Bugün ise çocukların bu durumdan ne şekilde etkilendiği ve bu duruma karşı ebeveynler olarak nasıl önlemler alınabileceği üzerine konuşuyor olacağız.
Zorbalığın Etkileri Nelerdir?
Gün geçtikçe daha da fazla ortaya çıkan zorbalık, hem zorbalığa maruz kalanı hem de zorbayı birçok açıdan olumsuz etkilemektedir. Aslında çocuklar arasında çoğunlukla görmemezlikten gelinen ve dikkat edilmeyen zorbalık olayları, fiziksel, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ayrıca eğitimsel açıdan çocukları olumsuz etkilemektedir.
Mağdurlarda;
- Okula gitmek istememe,
- Kendine güvende azalma,
- Psikosomatik ağrılar yaşamak (karın ağrısı gibi),
- Konsantrasyon eksikliği,
- Kişilik özelliklerinin olumsuz anlamda etkilenmesi,
- Korkak, kaygılı, çekingen ve içine kapanık bir kişilik geliştirebilmeleri,
- Kendilerini üzgün ve incinmiş hissetmeleri
- Okul başarılarında düşüş yaşamaları veya ileriki yaşamlarında kişiler arası ilişkiler kurmakta zorlanabilmeleri gibi olumsuz sonuçlar yaygınken,
Araştırmalara göre zorbalık yapan çocukların;
- İleriki yaşantılarında hırsızlık, uyuşturucu kullanımı gibi yasal olmayan davranışlar sergiledikleri ve sosyalleşemedikleri saptanmıştır. (Olweus, Limber, ve Mihalic, 1999).
- Bununla birlikte akademik başarıda düşüş ve sosyal ilişkilerinin bozulması gibi durumlar da belirlenmiştir.
Zorbalığa Karşı Gelmek Adına Alınabilecek Önlemler
Her ne kadar, son zamanlarda eğitim online platformlara taşınmış olsa da, zorbalık ile ilgili var olan gerçekleri bilmek oldukça kıymetli olacaktır. Zorbalık oldukça önemli ve müdahale edilmesi gereken bir konu olduğu için hem ebeveynlerin hem de çocukların bu konuda bilgilendiriliyor olması mühimdir.
- Çocuğunuzu zorbalığa karşı bilgilendirin, bilinçlendirin.
- Çocuğunuzu yargılamadan dinlemeli, dertlerini anlamalısınız.
- Arkasında duracağınızdan bahsedebilirsiniz.
- Durum hakkında detaylı bilgi alıp, çocuğa öyle yaklaşmalısınız.
- Bu durumu tek başınıza çözmek yerine öncelikle fiziksel açıdan güvenliğini sağlamak için mutlaka bir yetkiliye bildirin.
- Bu konuyla ilgili herhangi bir deneyimi varsa, çocuğunuzun duygusunu ifade etmesini sağlayabilir, bir şekilde hissettiklerini açığa çıkartabilirsiniz.
Zorbalık zordur ve yaşantınızın birçok alanına olumsuz etki edebilir. Zorbaca davranış biçimine maruz kalıyorsanız ya da çocuğunuzun kaldığını düşünüyorsanız, günlük hayatınızda, sosyal, fiziksel ya da duygusal bir zarar aldığınızı hissediyorsanız, bir yardım almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler.
Kaynak: İnan, H., & İNAN, H. Z. (2005). OKULLARDA ÇOCUKLAR ARASI ZORBALIK. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 22(22), 161-170.