İnebolu Devlet Hastanesi’nde Endoskopi ve kolonoskopi uygulamaları başlatıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Anıl Orhan, endoskopi ve kolonoskopi uygulamaları hakkında gazetemize bilgiler verdi. Gastrit, reflü gibi belli başlı rahatsızlıkların artık Kastamonu’ya sevke gerek kalmadan İnebolu’da tedavisinin yapıldığını belirten Dr. Orhan, tümörel hastalıklarında erken teşhisle önüne geçildiğini vurguladı.
‘İNSANLARI GASTRİT HASTALIĞINDAN KURTARABİLİYORUZ’
Hastanede iki tane endoskopi cihazı bulunduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Anıl Orhan, “Bunlardan biri ağızdan mideye ve on iki parmak bağırsağına kadar ilerleyen Gastroskop dediğimiz ağızdan mideye olan kısmı inceleyen bir cihazdır. Diğer cihaz ise makat giriminde kalın bağırsağın ilk bölümüne kadar giden kolonoskop dediğimiz ikinci bir alettir. Bu aletlerin bize getirdiği temel faydası mide bağırsak hastalıklarında özellikle kanamalar, polip dediğimiz et benlerinin görülmesi ve alınması, gastrit reflü gibi rahatsızlıkların tanısı, tümörel hastalıklarda ilk tanı gibi bazı rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde bize yol gösterici oluyor. Neler yapabiliyoruz bunlarla bir gastrit hali varsa buradan bazı örnekler alabiliriz aynı işlemle, o örnekleri hızlı şekillerde inceleyerek midede gastrit yapan mikroorganizmaları belirleyip ve ona göre tedavi uygulayıp insanları gastrit hadisesinden kurtarabiliyoruz. ‘’dedi.
‘REFLÜ TEŞHİSİ KONULAN HASTALARA TEDAVİLER DÜZENLENİYOR’
Hastalarda reflü teşhisi konulduğunda ona yönelik tedaviler düzenlediklerini ifade eden Op. Dr. Orhan, “Hastalarımızda bir tümör varsa eğer ki ileri yaşla beraber kalın bağırsak mide gibi organlarda bu tarz kötü huylu hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Hastalarımızın belirli bir yaştan itibaren 5 ila 10 yılda bir taramalara girmesi gerekiyor. Herhangi bir rahatsızlıkları, şikâyetleri olmasa bile, bu taramaları yapmamıza yardımcı oluyor. Tabi bunun için bazı testlerimiz var bunlar hastanemizde de mevcuttur. ‘’ dedi.
‘KASTAMONU’YA SEVKE GEREK KALMAYACAK’
Bu cihazlar faaliyete girmeden önce bu işlemleri yapmak için hastaların Kastamonu Devlet Hastanesine sevk edildiğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Anıl Orhan sözleri şöyle sürdürdü: ‘’Şuan da ise hastalarımızın tamamı olmasa bile çok büyük bir kısmını artık Kastamonu Devlet Hastanesine gitmeksizin endoskopik girişimleri yaparak İnebolu içerisinde tedavilerini görme imkânı sunmuş olacağız. Bir ikincisi ise hastanemize bu cihazların gelmesiyle birlikte Kastamonu Devlet Hastanesinin yükünü de hafifletmiş olacağız. Kastamonu’ya sade bu hastalıktan giden hastalarımızın artık Kastamonu’ya gitmelerine gerek kalmıyor”
‘GÜNDE 8 İLE 10 TANE GASTROSKOPİ, 5 İLE 6 TANE DE KOLONOSKOPİ YAPABİLECEK DURUMDAYIZ’
Hastane de şuanda aktif durum gastroskop ve kolonoskop cihazlarının olduğunu söyleyen Dr. Orhan, “Bir gastroskopi işleminin yapılması 5 ila 15 dakika arasında sürüyor. Ama bu aletin bir temizlenme süresi var, yani aletle işlem yapıldıktan sonra kendine ait olan temizleme ünitesinde temizlenmelidir. Bu işlem ise 15 ila 25 dakika arasında sürmektedir. Ayrıca, bir günümüzü sadece endoskopiye ayırırsak sabahtan akşama kadar 8 ile 10 tane gastroskopi, 5 ile 6 tane de kolonoskopi yapabilecek durumdayız” dedi.
ODYOMETRİ VE TİMPANOMETRİ CİHAZLARI HİZMETE BAŞLADI
İnebolu Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Odyometri Dr.Furkan Özdemir, Odyometri hastalığının bir işitme problemi olduğunu söyledi. Hastanenin tek Odyometristi cihazı olduğunu belirten Özdemir şu bilgileri aktardı.
‘SAFSES Odyometrisi CİHAZI FALİYETE GEÇTİ’
Odyometri testinin insanlar için çok önemli olduğunu söyleyen Odyometri Dr. Furkan Özdemir sözlerine şu şekilde devam etti: “Hasta ses geçirmeyen yalıtımlı işitme kabininin içene girer. Dışarıdan farklı seslerin gelmemesi test sonucunu en iyiye yükseltir. Kulaklık takılarak kulağa ses verilir. Hastalar sesi duyduklarına ellerindeki hasta cevap butonuna basarlar ve verdikleri cevaba göre sonuç belirlenir. Hastalara konuşarak yapılan işlemler vardır. Bu işlemlerde hastaya 3 heceli ve tek heceli kelimeler söylenerek hastanın algılaması beklenir. Sonuçlar anında hastanın elinde olur. Bu sonuçlara göre Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanımız ilaçlı tedavi, ameliyat ya da işitme cihazı verir”.
‘Timpanometri cihazları hizmete başladı’
İşitme kayıplarının genellikle kulak zarının zarar görmesi sonucu meydana geldiğini ve çok ciddi sorunlara neden olduğunu vurgulayan Özdemir, “Hastanın iç kulak basıncı ölçülür. Basit bir işlemdir. Hastanın kulağına yerleştirilen bir PROB ile Test kısa sürede tamamlanır. Bu test ile kulak zarında çökme olup olmadığı orta kulakta İltihap kulak kemiklerinin iletimi ya da orta kulaktaki basınçtan kaynaklı farklı bir hastalık var mı belirlenir. Bu test kulak zarı delik olan hastalara yapılamaz.” şeklinde konuştu.
‘YENİ DOĞAN BEBEKLERE İŞİTME TARAMASI YAPILIYOR’
İşitme kaybının erken teşhisinin önemli olduğunu ve daha da ilerlemeden önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Odyometrist Dr. Özdemir, “Yeni doğan bebeklerin işitmesini ölçmek için yapılır. Bu testler bebeklerde olası doğumsal işitme kayıplarının belirlenmesi için yapılır. Çok önemli bir testtir. En geç bebek 6 aylık olana kadar yapılması gerekir. Çünkü olası bir işitme kaybında bebeğe erkenden işitme kaybı teşhisi konulmalı ve 6 aydan önce işitme cihazı kullandırılması gerekiyor. Bu test bebekler derin bir uykudayken yapılıyor. Uyurken yapılmasının sebebi test esnasında bebeğin ağlamaması ve hareket etmemesidir. ABR- BERA testinde işitme siniri ve beyin sapı tarafından oluşturulan elektriksel aktiviteler bebeğin kafa cildine yerleştirilen elektrotlar ile kaydedilmektedir.” dedi.
‘BEBEKLER TESTTEN KALABİLİYOR’
İlk testten geçemeyen bebeklere ileri tarihlere randevu veriyoruz ve ikinci testlerini yapıyoruz. Birçok bebek ilk testten geçemiyorlar. Çünkü yeni doğan bebeklerin kulaklarında doğum sıvısı ve kan bulunuyor. Buda bebeklerin testten kalmalarına sebep oluyor. Ailelerin bebekleri ilk testten kaldığı zaman panik yapmamaları gerekiyor. İkinci teste gelirken bebeklere gelmeden en az 3 gün önce banyo yaptırılması gerekiyor. Çünkü bebeklerin kulaklarına su kaçabiliyor ve bu yüzden bebekler testten kalabiliyor.”
‘İNEBOLU’DA ÇOK FAZLA İŞİTME KAYBI YAŞAYAN HASTAMIZ VAR’
İnebolu’da çok fazla işitme kayıplı hasta olduğunu ifaden Odyometri Dr.Furkan Özdemir, ‘’ Hastanemizde elimizden geldiğince vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. İlk göreve başladığımda hastanemizde bu cihazlardan sadece ABR cihazı vardı. Harcanan cabalar sonrasında cihazların alımı, temini eksiksiz bir şekilde sağlandı. Ayrıca; Bu cihazların çok hassas ve pahalı cihazlar olduğunu sözlerine ekledi.