İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi" altında hazırlanan "Sera Örtüsü ile Sebzeler Her Dem Yeşil Projesi" kapsamında üreticilere sera örtüleri teslim edildi.

Gümrük Binası bahçesinde düzenlenen törene, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Tarım ve Orman Bakan Danışmanı Ali Bayrakdar, İnebolu İlçe Kaymakamı Necdet Uçar, Belediye Başkanı Engin Uzuner, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan, AK Parti İnebolu İlçe Başkanı Mehmet Ali Kömürcü ve İl Genel Meclisi Üyesi Erkan Kürekçi ve çiftçiler katıldı.

İNEBOLU’DA 250 SERA ÖRTÜSÜNÜ ÜRETİCİLERİMİZE DAĞITIMINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Düzenlenen törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç; ‘’Bakanlığımızın "Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kastamonu’ya toplamda 780 adet İnebolu’ya 250 sera örtüsü, Proje kapsamında yaklaşık 5 milyon lira bütçeli 2.5 milyon lirası Bakanlığımız tarafından karşılanan sera örtüsü dağıtımı yapıyoruz. İlimize ve İlçemize hayırlı bereketli olmasını diliyorum. İnebolu ilçesi bizler için kıymetli bir ilçemizdir. Çünkü İnebolu İlçemiz hem mevcut pozisyonu ve konumu itibariyle hem de tarımsal potansiyeli ile dışardan gelen insanlarıyla örtü altı seracılığın her geçen gün yaygınlaştığı bir bölge bizler İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak bu sürece katkı sağlamak için geçmişte olduğu gibi bugünde yine sera örtüsü dağıtarak yeni seraları modernize ederek yeni seraları destekleyerek yanınızda olmaya devam edeceğiz. Hem Kastamonu’nun kendi sebzesini üretecek ve kendine yetecek ürünü yetiştirecek kadar sahip olduğunu sonrasında da gelişerek devam edeceğini umut ediyoruz. ‘’ dedi.

ÜRETİM YAPARAK ÇOK KUTSAL BİR GÖREVDE BULUNUYORSUNUZ

Tarım ve Orman Hayvancılık Bakan Danışmanı Ali Bayraktaroğlu ise konuşmasında şunları kaydetti: "Sayın Bakanımızın bütün hemşerilerimize selamı var. Bende İnebolulu olduğumu sizlere belirtmek istiyorum. Ben İnebolu’nun Evrenye Köyündenim. Geçen sene de sizlerle aynı programa katıldık. İnebolu’ya sık sık geliyoruz, gözümüz, kulağımız hep İnebolu’da. Geçen yılda İnebolu’da aynı program gerçekleştirdik ve hep birlikteydik, seracılık İnebolu’da her geçen gün gelişiyor çok şükür, bu sene kar dolayısıyla zarar görüldü inşallah bu yaralarda sarılıyor ve sarılacak. Üretim yaparak önemli bir şey gerçekleştiriyorsunuz ve çok kutsal bir görevde bulunuyorsunuz. Tarım ve Orman Bakanımızın Kastamonulu olması hemşehrimiz olması hem Kastamonu’muz için özelde de İnebolu’muz için çok önemli ve değerli birçok projeyi de yakinen takip etme ve gerçekleştirme imkanı da buluyoruz. Özellikle DSİ’nin projeleri ile Dere içi Islah yapılıyor yaklaşık olarak da %65 düzeyinde seviyeye ulaştı inşallah oda yakın zamanda tamamlanacaktır. İnebolu Sökü Gölet’i de hemen hemen bitmek üzere, ilerleyen zamanda Boyranaltı tarafındaki Kızılkara Dere Islahı var oda yatırım programına alındı önümüzdeki yıllarda ihalesi yapılacak. Abana’da Bozkurt’ta da DSİ’nin önemli yatırımları bulunuyor. İnebolu’yu seracılıkta en üst sevilere taşımayı hedefliyoruz. İnebolu’da şuanda seracılıkta bine yaklaşmış durumdayız. Bu sayı da çok güzel bir rakam maşallah diyelim. Bizlere desteklerini esirgemeyen Sayın Tarım ve Orman bakanımıza da şükranlarımızı iletiyorum. ‘’

İNEBOLU, İSTANBUL’DAKİ KASTAMONULULARIN GIDA KAYNAĞIDIR

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, konuşmasında Avrupa’nın en büyük tarımsal üretimini gerçekleştirdiklerini ve dünyada da ilk 10 ülke içerisinde yer aldıklarını belirterek, "Ülkemizde tarımsal üretimin her aşamasında nakış gibi işleyerek desteklemek istiyoruz. Bu anlamda, Bakanımızın öncülüğünde 1 Eylül 2024 tarihi itibariyle tarımsal üretim planlama süreci başlamış oldu. Bu, ülkemizin yaklaşık 40-50 yıldır konuştuğu ama bir türlü hayata geçiremediği çok önemli bir proje. Biz, Sayın Bakanımızın liderliğinde bu süreci başlatmış olduk. İnşallah, önümüzdeki süreçte ülkemizin tarımsal üretimi artarak devam edecek. 2000’li yılların başında 98 milyon ton civarında olan bitkisel üretim varlığımız, 2024 yılında 138 milyon tona ulaştı. Bu, bizim üreticilerimizin, çiftçilerimizin aynı topraklardan daha fazla verim alarak elde ettiği bir sonuç. Burada sulama alanlarının arttırılmasının önemli bir payı var. Bunun yanında, verimlilik, uygun ekipman kullanımı, modern tarım tekniklerinin kullanımı, üreticilerimizin daha bilinçli tarım yapmaları bizi bu noktaya getirmiş oldu. İnebolu’da geçen sene üreticilerimiz bu şekilde aynı program da bir araya gelmiştik ama ben bugün görüyorum ki daha büyük bir kalabalık var İnebolu’da projenin uygulanması güzeldir ama önemli olan bunun devam ettirebilmesidir. Biz İnebolu’da seracılığı artık sürdürebilir tarımsal bir faaliyet olduğunu bir kere ortaya koyuldu. İnebolu çiftçimiz ne kadar üretirse ne kadar gayret ederse bizde bu ölçüde sizlere destek olma ve sizlere imkan sağlama gayreti içerisinde olacağız. İnebolu bizler için çok kıymetli bir ilçedir. İnebolu, İstanbul’daki Kastamonuluların gıda kaynağıdır. Biz sahilimizdeki topraklarımızı en faydalı şekilde kullanmak zorundayız. Bunun da en kolay yolu da seracılıktır. Biz İnebolu’daki topraklarımızda ne kadar seracılığı geliştirirsek üretimimizde o kadarda artacaktır. " dedi.

250 ÜRETİCİMİZE SERA ÖRTÜ MALZEMESİ DESTEĞİ SAĞLANMIŞTIR

İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar ise konuşmasında şunları ifade etti; “Karadeniz’in bereketli eteklerinde, İsfendiyar Dağları’nın çevrelediği güzel ilçemiz İnebolu’da, yıllardır orman köylüsü olarak geçimini sağlayan vatandaşlarımız, her şeye rağmen toprağa tutunarak üretimden vazgeçmemiştir. Bugün geldiğimiz noktada; özellikle kadın ve genç çiftçilerimizin gösterdiği azimle, sınırlı tarım alanlarımızda özgün ahşap seralarla yapılan üretim, ilçemizin kırsal kalkınma hedeflerine büyük katkı sağlamaktadır. Kastamonu’nun en fazla sera varlığına sahip ilçesi olarak; 35 köyde 680 üreticimiz 115 dekar alanda, toplamda ise 1091 üreticimiz örtü altı sebze üretimi gerçekleştirmektedir. Eğimli arazi koşullarına rağmen, kendi imkânlarıyla kurdukları seralar sayesinde iklim değişikliğinden daha az etkilenen üreticilerimiz, üretime devam etmektedir.2024 yılında uyguladığımız projelerde 610 adet sera örtüsü dağıtımı gerçekleştirilmiş; böylece kadınların ekonomiye katılımı ve kırsal alanda yaşamın sürdürülebilirliği desteklenmiştir. 2025 yılında ise Tarım ve Orman Bakanlığımızın Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, %50 çiftçi katkı payıyla 250 üreticimize sera örtü malzemesi desteği sağlanmıştır. Bu projeyle ilk defa sera kuracak olan çiftçilerimizin yanı sıra, yoğun kar yağışı nedeniyle serası zarar gören üreticilerimiz de yeniden üretime dönme şansı bulmuştur. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, projeye gönül veren üreticilerimize ve kıymetli halkımıza teşekkür ediyor; projemizin ilçemiz ve ülkemiz tarımı için hayırlı olmasını diliyorum. ‘’

Bozulan yollara geçici onarım Bozulan yollara geçici onarım

Konuşmaların son bulmasının ardından çiftçilere, sera örtüleri dağıtıldı.

I M G 2664 1200X800

I M G 2667 1200X800

I M G 2670 1200X800

I M G 2674 1200X800

I M G 2679 1200X800

I M G 2683 1200X800

I M G 2686 1200X800