İNEBOLU

Kömeç “İnebolu Gümrüğü kapanmayacak, aksine büyüyecek”

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde ve internet haber sitemizde “Gümrük Kastamonu’ya taşınmak isteniyor” başlıklı haberimizin ardından Romon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kömeç, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde ve internet haber sitemizde “Gümrük Kastamonu’ya taşınmak isteniyor” başlıklı haberimizin ardından Romon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kömeç, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Kastamonu il genelindeki gazetelerde de ses getiren haberin ardından Romon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kömeç, Açıksöz Gazetesi’ne konuştu.

İnebolu Gümrük Müdürlüğü’nün taşınmasının söz konusu olmadığını, yaklaşık 3 ay önce kendisinin girişimleriyle başlayan proje kapsamında Kastamonu Gümrük Müdürlüğü kurulacağını ve İnebolu’nun da Kastamonu’ya bağlı şube müdürlüğü olarak faaliyetlerine devam edeceğini kaydeden Ayhan Kömeç, projenin gerçekleşmesi halinde Kastamonu’nun bir ticaret merkezi olacağını, ihracatçı firmaların da büyük bir kolaylığa kavuşacağını vurguladı.

"KASTAMONU İHRACATI, BÜROKRASİYE FEDA EDİLMEMELİ"

İnebolu Gümrük Müdürlüğü’nün şu an Kastamonu Entegre ve Kronospan’a gelen üre ve metanolün gümrük işlemlerini yaptığını ve limana gelen yabancı bayraklı gemilere kumanya temin ederek bunu da ihracat kalemi olarak işlediğini ifade eden Kömeç, hem İnebolu Limanı’nın ihracat kapasitesini artırmak hem de Kastamonu il merkezine kurulacak gümrük müdürlüğü ile ilin ticaret kapasitesini artırmak amacıyla 3 ay önce çalışmalara başlandığını, yakın bir zamanda Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı ile birlikte bir dosya hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı’na sunulacağını dile getirdi.

Yurtdışından Kastamonu’ya gelen ithalat ürünlerinin Kastamonu’da gümrük müdürlüğü olmadığı için ilk önce İnebolu’ya gittiğini, oradan tekrar il merkezine geldiğini, bunun da ciddi bir zaman kaybına neden olduğunu ifade eden Ayhan Kömeç, İnebolu ve Kastamonu arasında gereksiz birçok bürokratik işlemin yapıldığını söyledi.

“İNEBOLU GÜMRÜĞÜ KAPANMAYACAK, AKSİNE BÜYÜYECEK”

“Kastamonu’da ihracatın ilerlememesinin en büyük nedenlerinden birisi bu zorluklar” diyen Kömeç, şunları kaydetti; “İnebolu’daki müdürlük kapanmadın, Kastamonu’da gümrük müdürlüğü kurulduğu takdirde, İstanbul gümrüğüne göndermek zorunda kaldığımız Taşköprü sarımsağından, Tosya pirincine kadar, sanayi imalatlarımıza kadar birçok ürünümüz yaklaşık 1 hafta süren işlemler ve yoğunluk nedeniyle beklemek zorunda kalıyor. İnebolu’da ise ayda bir kere gelecek gemi için gümrük müdürlüğü faaliyet gösteriyor. Bu durumun önüne geçmek ve tüm Kastamonu ihracatçılarının faydasına olacak bir şekilde çalışılması için ilk olarak İnebolu gümrük müdürümüzle görüştük. Müdür bey, müdürlüğün Kastamonu’ya alınması ve İnebolu’nun da şube olarak çalışmaya devam etmesinin daha uygun olacağını ifade etti. İnebolu’nun hiçbir kaybı olmayacak, hatta yakın bir zamanda ilçeye çok daha fazla yarar sağlayacak. İnebolu’daki işlemler aynı şekilde devam edecek.”

Bir ihracatçı olarak şu an Kastamonu’dan yapılan ihracatın tamamının İstanbul üzerinden yapıldığını vurgulayan Kömeç, Kastamonu Gümrük Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte Kastamonu Havalimanı’nın da ‘gümrüklü havalimanı’ statüsüne kavuşacağını belirtti.

DOSYA HAZIRLANIP CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULACAK

İnebolu Gümrük Müdürünün ardından Kastamonu OSB Başkanı Turgay Dellaloğlu ile Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ile görüştüğünü ifade eden Ayhan Kömeç, konunun Kastamonu için önemini anlattığı söyledi.

Gümrük müdürlüklerinin açılmasının Cumhurbaşkanlığı onayına tabi olduğunu hatırlatan Kömeç, şunları söyledi; “Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığına sunulmak üzere hazırlanacak dosyada müdürlüğün Kastamonu’ya sağlayacağı faydalar ve taleplerimiz anlatılacak. Şu an çalışmalar başladı. Gümrük konusunu Kastamonu’dan mermer ihracatı yapan firmalar ile Kastamonu Entegre ve Kronospan’a da ayrıntılı şekilde anlattım. Desteklediklerini söylediler. Milletvekilimiz Halil Uluay da her türlü desteği vereceğini söyledi. Kastamonu gümrüğü kurulduğunda turizme de büyük faydası olacak. Bizim projemiz kesinlikle İnebolu gümrüğünün kapanmasını içermiyor. İnebolu da bizim, tüm Kastamonu da bizim. İnebolu’nun en küçük bir zarar görmesini elbette istemeyiz. Tek amacımız Kastamonu’da işlemleri kolaylaştırarak ihracat potansiyelimizi artırmak ve zaman kaybını önlemek. Kastamonu’nun bir ticaret merkezi haline gelmesinin ardından hem ticarette hem de turizmde daha büyük projeler düşünülebilir. Milletvekilimiz Halil Uluay ile gittik, birlikte bakan beyle görüştük, onlar da sıcak bakıyorlar. Kastamonu Gümrük Müdürlüğü için ilk etapta OSB Müdürlüğünün alt katını düşündük.”

“İNEBOLU LİMANI, İÇ ANADOLU İHRACATINI AVRUPA’YA TAŞIYABİLİR”

Kastamonu’ya gümrük müdürlüğünün kurulmasının ardından İnebolu Limanı için de önemli bir projesi olduğunu ifade eden Kömeç, bu projenin hayata geçmesi için de Rusya-Ukrayna savaşının bitmesinin şart olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin lojistikteki en büyük sorunun Avrupa’ya tırların Bulgaristan ve Romanya üzerinden gitmesi olduğunu vurgulayan Ayhan Kömeç; “Eğer İç Anadolu ticaretinin yolunu değiştirebilirsek, İnebolu Limanı’ndan Ukrayna’nın Odesa Limanı ile bağlantı kurup, oradaki tren yolunu da kullanarak İnebolu Limanı’ndan tırları Ukrayna’ya taşıyıp oradan da Lviv üzerinden Polonya’ya geçmesi sağlanabilir. Bu şekilde ihracatta sorunsuz bir güzergah çizmiş oluruz. Bunu başarabilirsek, Kastamonu olarak İç Anadolu ve yakın çevremizdeki tüm ihracatı İnebolu Limanı’ndan yaparız. İhracatın artışıyla birlikte Kastamonu’da yeni hizmet dalları ve ticaret alanları hızla artacak. En basit bir örnek vermek gerekirse, Kastamonu Gümrük Müdürlüğü kurulduğunda üreticilerimiz Taşköprü sarımsağının ihracatını çok daha kolay yapabilecek. Hemen elinin altında bir gümrük müdürlüğü olacak. Aynı şekilde Tosya pirinci de çok rahat ihraç edilecek” dedi.

Romon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kömeç, Kastamonu Gümrük Müdürlüğü’nün bir an önce faaliyete geçmesi ve İnebolu Limanı’nın da tam kapasite değerlendirilmesiyle birlikte Kastamonu ihracatının önünde engel kalmayacağını, ardından Kastamonu ve İnebolu’nun yanı sıra tüm ilçelerin ticaret alanında kalkınmasının sağlanacağını ifade etti.

(Ali Sağır / Açıksöz Gazetesi ÖZEL HABER)