İNEBOLU

Özay “Kadınlar çalışarak ve üreterek kazanacak”

İnebolu Belediyesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) hibe desteğiyle hayata geçirilecek olan İnebolu’da İşleyen Eller Kestane İşleme Tesisi Kadın Kooperatifi bilgilendirme toplantısı İnebolu Belediyesi Sinema Salonunda gerçekleştirildi.

Düzenlenen Toplantıya, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Kastamonu Ticaret İl Müdürü Halil Alper,  Kastamonu Ticaret İl Yetilisi Gürol Kayıkçıoğlu, Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, Kastamonu Sanat İşleyen Eller Derneği Başkanı Mine Telli ve İnebolulu kadınlar katıldı.

KESTANE İŞLEME TESİSİ İLE DAMGA VURACAĞIZ

Belediye başkanı Mustafa Hüner Özay yaptığı açılış konuşmasında; ‘’  İnebolu tarihinde bir kadın kooperatifi ilk defa kuruyoruz bununla da inşallah üretimdeki kadının yerini hep beraber gerçekleştireceğiz. Toplam 4 milyon 500 bin liralık bir proje bu hükümetimizin desteklediği Cumhurbaşkanımızın onayladığı projelerden bir tanesi Kastamonu Kalkınma Ajansı ile İnebolu Belediyesi ortaklığında yapılan projemiz şu anda tüm hızıyla devam ediyor. Bu ürünleri yapmak üzere olan makinalarımız geldi elimizde şuan hazır olarak. Ayrıyeten Hasan Tuna Okulu’nu da fabrika olarak dönüştürmeye başladık, okul boşaltıldı burada çalışacak ilk başta özveride bulunacak insanlara ihtiyacımız var, herkes burada eşit. Anlatacağız dinleyeceksiniz sizin şartlarınıza uyuyor mu? Sizin şartlarınız kooperatifin şartlarına uyuyor mu? Sonra da bunu harekete geçirip kooperatifte imalatımıza, üretimimize başlayacağız. Sonucunda hem sizler kazanacaksınız hem İnebolu’daki esnaflarımız, çiftçilerimiz, köylülerimiz kazanacak bu ürünler ilçemize bir katma değer sağlayacak. İnşallah bir marka oluşturacağız hep beraber. Bizim kestane projesinde adımız belli ama biraz uzun ondan dolayı markamızın adını da beraber oluşturacağız. Yani bayanlarla, sosyal medyadan olsun, yüz yüze görüşerek olsun böyle bir damga vuracağız. O damga da İnebolu’yu, İnebolu’nun kadınlarını herkes anlayacak. İnşallah ben bu kooperatifin ilçemize, kadınlarımıza hayırlı olacağını düşünüyorum.

KADINLAR ÇALIŞARAK VE ÜRETEREK KAZANACAK

Bugünden itibaren artık İnebolu’da kadınlar da söz sahibi olacak. Kadınlar da çalışarak ve üreterek, kazanacak, kazanmanın ne olduğunu öğrenecek. Bu bayanların işi olacak kendileri personel alacak gerekirse en iyisi kendi işinizde, kendi imalatınızda, kendi üretiminizi yapmanız. Biz İnebolu Belediyesi olarak bu hizmetin ve kadınlarımızın her daim yanında olacağız. Onlarla beraber gerekli izinleri alacağız, müracaatları yapacağız. 4 milyon 500 bin liralık projenin aşağı yukarı 3 milyon liralık ödemelerini KUZKA ile beraber yaptık. Fabrikamız yapılıyor, inşallah orada hep beraber başarılı bir şekilde, İnebolu’nun adına yakışır, sizlerin özgüvenleriyle zamanında cumhuriyetin temel taşlarını buradan attıysak yine ikinci bir kalkınma harekâtını da tekrar hep beraber buradan yapacağız. İnşallah ilçemize ve kadınlarımıza hayırlı olur. ‘’ dedi.

KASTAMONU’DA CİDDİ BİR KESTANE ALANIMIZ VAR

Kastamonu Ticaret İl Müdürü Halil Alper; ‘’Ticaret Bakanlığı olarak kadın kooperatiflerimize çok fazla kıymet veriyoruz.   2012-2016 yılları arasında bir strateji eylem planını hayata geçirdik. Bunların sonuçlarında Kastamonu ilimizde bizde ilk defa 2018 yılında aldık ve Kastamonu’da bir ilki başlattık. Bu proje ile Kastamonu’da Kadın Kooperatifi sayımız 10’a ulaştı. Bu proje ile birlikte de 11 Kadın Kooperatifine ulaşmış oldu. Biz Ticaret Bakanlığı olarak Kadın Kooperatiflerimize destek sağlamaya çalışıyoruz. Bu yıla kadar 600 bin liralık bir destek sağlandı. Yine 3 tane Kadın Kooperatifimiz başvuruda bulundu. Biz bu projeleri proje komisyonunda çıkardık ve Bakanlığımıza gönderdik, inşallah bu projelerimiz onaylandığında toplam tutarımız 900 bin lirayı geçecek. İnebolu’dan kestane konusunda bir girişimde bulunulması bizleri son derece memnun etti. Türkiye’de yaklaşık 80 bin ton civarında kestane üretimi var. Kestane dediğimiz zamanda Türkiye’de aksa sadece Bursa ilimiz geliyor kestane şekerinden kaynaklı olaraktan bir kişi kestanenin sadece Bursa da yetiştirildiğini düşüyor ama durum öyle değil, Türkiye’nin en çok kestanesi Aydın’da ve İzmir’de yetiştiriliyor. Bursa bu işin taşıyıcı gücü oldu. Kastamonu’da ciddi bir kestane alanımız var yaklaşık işletme bölgesinde 24 hektar, Kastamonu’da 17-18 hektar kestane alanımız bulunuyor. İnebolu’da o hektarların içerisine sahip bir ilçemizdir. ‘’ dedi.

İNEBOLU’YA HAYIRLI UĞURLU OLMASINI DİLİYORUM

Kastamonu Ticaret İl Yetilisi Gürol Kayıkçıoğlu; ‘’ Biz Ticaret İl Müdürlüğü olarak, Kadın Kooperatiflerimizin kuruluşunda öncülük etmeye çalışıyoruz. 2018 yılında bu tarafa 11 tane Kadın Kooperatifimiz oldu. Bu süreçte evdeki hanımlarımızın ekonomilerine katkı sağlamalarını amaçlıyoruz. Bu kooperatifimizi kurmak için sadece 7 tane üyesi olması gerekmektedir. Bu kooperatiflerde kesinlikle erkek üye olmuyor.  Bu tur projelere dernekler ve belediyeler ortak olabiliyor. Bu tür kooperatifleri kurmak için sizleri uğraştıracak belgeler istemiyoruz. Bu kooperatifimizin İnebolu’ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.  ‘’

SAVAŞTA CEPHEYE MERMİ TAŞIYAN KADINLARIN KÖKÜSÜNÜZ  

Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut; ‘’  Ben İnebolu’nun kadınlarını çok şanslı olarak buluyorum. Kooperatifimiz kurulalı dört yıl oldu.  Bugün bu salonda olmaktan ve bu şekilde dolu görmekten gurur duydum. Tarihimizi ve kültürümüzü geçmişte savaş dönemindeki cesareti gösteren kadınların ana noktası İnebolu. İnebolu savaşta cepheye mermi taşıyan kadınların köküsünüz. Bu yüzden ben inanıyorum ki başarılı bir kooperatif olarak buradayız ama ben İnebolu’daki kadınların bunu bizden daha başarılı olacağına inanıyorum. Biz ilk bu işe başladığımızda desteksiz yola çıktık, sizlerden bir adım geri olarak yola çıktık. Ama şuanda siz çok güzel bir destekle yola çıkıyorsunuz. ‘’

Kastamonu Sanat İşleyen eller Derneği Başkanı Mine Telli; Dernek, derleyip toplamaktan köken olarak gelen derleyip toplayıcı manasında bulunan bir kişiliktir. Amacı nedir, derneğin amacı sizin yapmak istediklerinizi bir örgüt yasal bir şekilde yapabilme arzunuzu getirir. Bu dernekte tabi ki bir kazanç meselesi olarak nedir derseniz öyle bir kazanımınız yok sadece yapacağınız işlerde yol alışınızı, ilerleyişinizi, sürekliliğinizi getirebilecek bir kurum içerisindesiniz. Bir kooperatifiniz varsa kooperatif içerisinde projelerinizi yürütmek istiyorsanız bir derneğin oluşumu gerekli oluyor. Bunu kendi içerisinde bir dernekle de yapabilirsiniz dışarıdan kurulmuş bir dernekle de projelerin yürütümünü sağlayabilirsiniz. Sizin bir derneğe sahip olmanız toplum içerisinde, kamuda ve diğer yerlerde daha güçlü, etkin olarak işinizi sürdürülebilirliğini yerine getirmenizi sağlamak olacaktır. Bunun için bir derneğin var olması yapacağınız projelerinizde ya da yapmak istediğiniz, planladığınız diğer etkinliklerde daha güncel, daha ileri bir şekilde olayları götürebilirsiniz diye sizlere bildirmek isterim.’’ diye konuştu. 

Toplantı konuşmaların sonunda yapılan sunumla devam etti.