Son günlerde ilçemizde yaygın olarak görülen kusma ishal ile giden gastroenterit vakaları, özellikle çocukları etkiliyor. Kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık, genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklanıyor ve hızla yayılabiliyor. Ancak, hastalığın çoğu vakasında çocuklar evde güvenle takip edilebilir ve tedavi edilebilir. İşte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:

1. SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Gastroenteritli çocuklarda en önemli risk faktörlerinden biri, aşırı sıvı kaybı (dehidrasyon) olabilir. Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvıları yerine koymak için bol miktarda su, oral rehidrasyon solüsyonları (Ge-Oral gibi…) veya tuz-şeker karışımları verin. Özellikle su, tuz ve şeker dengesi iyi ayarlanmış solüsyonlar kullanmak önemlidir. Küçük yudumlar halinde sık sık içirilmesi, mideyi rahatlatabilir.

2. BESLENMEYİ SADELEŞTİRİN

Çocuğunuzu aşırıya kaçmadan beslemeye devam edin, ancak yağlı, baharatlı veya sindirimi zor gıdalardan kaçının. İlk birkaç gün, pirinç, haşlanmış patates, muz, yoğurt ve elma gibi hafif gıdalar tercih edilebilir. Kusma veya ishalin şiddetlendiği durumlarda, katı gıdalardan ziyade sıvı ve yumuşak gıdalar tercih edilebilir.

3. İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİN

Gastroenterit genellikle viral bir enfeksiyondur, bu nedenle antibiyotikler genellikle etkili değildir. Ateş düşürücü veya bulantı önleyici ilaçlar kullanmadan önce mutlaka bir doktorla görüşün. Antiemetik ilaçlar, yani bulantı ve kusmayı önleyen ilaçlar, bazı durumlarda çocuklarda semptomları hafifletebilir(Ametik damla/şurup, metpamid şurup/tablet gibi…) Ancak, bu ilaçların kullanımı bir doktor tavsiyesiyle olmalıdır, çünkü yanlış veya gereksiz kullanım, yan etkilere neden olabilir.

4. HİJYEN KURALLARINA ÖZEN GÖSTERİN

Bulaşmanın önlenmesi için hijyen çok önemlidir. Eller sık sık yıkanmalı, kullanılan eşyalar (havlu, çatal-kaşık gibi) ayrılmalı ve tuvalet hijyenine dikkat edilmelidir. Ayrıca, virüsün yayılmasını önlemek için hasta olan çocukların okula veya toplu alanlara gönderilmemesi gerekmektedir.

5. DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Her ne kadar birçok gastroenterit vakası evde takip edilebilse de, bazı durumlar acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Eğer çocukta aşırı susuzluk, idrar miktarında azalma, bilinç bulanıklığı, kanlı ishal veya yüksek ateş gibi belirtiler varsa, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

*SONUÇ*

Gastroenterit salgını, doğru yaklaşımla evde yönetilebilecek bir durumdur. Ancak dikkatli gözlem ve gerekli önlemlerle çocukların sağlığını korumak mümkündür. Sağlık sorunlarıyla ilgili her zaman bir uzmana danışmak gerektiğini unutmayın.

Bu süreçte sağlıklı kalmak ve salgının yayılmasını önlemek için gerekli tüm tedbirleri almak büyük önem taşır.