Birçok kişinin de kabul buyurduğu gibi “Kemane kültürünü bu günlere taşıyan, mütevazi, hoş görülü, saygılı, sessiz, masum, terbiyeli, beyefendiliği ile bilinen, zengin fakir küçük büyük kadın erkek fark etmez herkes tarafından sevilen, kişiliğinden, toplum adamlığından, insanlığından, mesleğinden, mesleğinde ki hassaslığından, çevresine ve İnebolu kültürüne kattıklarından dolayı büstü yapılmalı Kemaneci Murat’ın.

Çünkü o kemane duayeni, geriye birçok çırak kalfa usta bıraktı,

Çünkü o 1900 lü yıllarda ki kemane kültürünü bu günlere taşıdı,

Çünkü o lazların kemençesi varsa İnebolu’nun kemanesi var dedirtti,

Çünkü o Ankara’da İstanbul’da, İzmir’de Bursa’da yapılan Kastamonu günlerinde kemanesi ile İnebolu’yu temsil etti,

Çünkü o kendisini bizzat ziyarete gelen Californiyalı müzisyen Mary Farris’e sanatseverliğini ve misafirperverliğini gösterdiğinden dolayı onu paylaşımlarında  “büyük Hoca 3” ünvanı ile tanıttı. 

Çünkü o, İnebolu’nun adıyla birlikte kemanesini Californiya’nın ulusal basına taşınmasını sağladı,

  

Kemaneci Murat TUN binlerce çiftin düğününde binlerce anı bırakırken tarihe en son Güneşli köyü’nde genç bir çiftin düğününde vurdu kemanenin tellerine yayı, en son namelerini orada okudu misafirlerine. 1 hafta sonra geçirdiği kalp krizinin ardından

27 Ocak 2020 günü kemanesinden ve sevenlerinden ayrılarak, yaşama gözlerini kapadı ve daha önce giden başka duayenlerin arasına gitti.

 Geriye hüzün, kemane kültürü ve iyi insan örneği bıraktı,

Birazda kendisinin yetiştirdiği kemane kalfalarını.

27 Ocak 2021 günü TUN ailesi 1. Ölüm yıl dönümü adıyla dua okuttu.

Allah kabul etsin, mekanın cennet ışığın bol olsun Murat Abi…

İnebolu Belediyesi ve Kaymakamlığına  önerimdir;  Atalarımızın yadigârı kemane kültürünü günümüze taşıyan yöresel sanatçımız adıyla Murat TUN’un büstü uygun görülecek bir yere yapılmalı.

İyi haftalar dileğiyle…