1.Kış mevsiminde güneşten faydalanamıyoruz, en etkili D vitaminini nasıl alabiliriz?
Kış aylarındayız ve depolarımızın bittiği günlerdeyiz. Havada güneş varsa olabildiğince faydalanalım ama yetişkinler için günlük ortalama 2000 IU almak bu süreçte faydalı olur. D3-K2 formunu bir arada kullanalım. Tok karnına, sabah kahvaltı sonrası kullanımı çok daha etkili olur.
2.D vitamini düzeyini bilmeden kullanabilir miyim?
Kullanın, günlük ihtiyacınız olan dozlarda 1000-2000 IU arasında alabilirsiniz. Emin olamıyorsanız yakın geçmişte yapılan kan tetkiklerine bakarak doktorunuz uygun dozu belirleyecektir.
3.Fazlası zarar verir mi? Sürekli kullanmak zorunda mıyız, ara verelim mi?
Tabi ki doktorunuzun verdiği dozun üzerine çıkmayın. Doktorunuz kan düzeyinize göre tedavi planını yapacaktır. Örneğin; eksiklik nedeniyle yüksek doz-başlangıç ve düşük doz-idame tedavisini tamamlamışsanız, o zaman yaz mevsiminde ara verebilirsiniz. Az az günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde alıyorsanız sürekli alınabilir.
4.D vitamini ve Magnezyum tahlilim normal çıktı ama kramplarım var, takviye kullanmalı mıyım?
D vitamini eksikliği tanısı kan tetkiki ile konur; ancak magnezyumun çok büyük kısmı kemik, kas ve yumuşak dokularda bulunur. Kemik ve kas yıkımı ile magnezyum kan değeri normal aralıkta tutulur. Eğer kanda da 2.0 ve altındaysa zaten ciddi bir eksiklik var demektir. Kan değerinin normal olması eksikliğini dışlamaz. Bu nedenle semptomlara bakarız. Takviye olarak sitrat-glisinat-malat formlarının birlikte bulunduğu hap ve her birini ayrı içeren toz formları mevcuttur. Magnezyum oksit formu daha çok kabızlık sorununda yardımcı olmaktadır. Sadece kramp içinse 200-250 mg magnezyum sitrat kullanabilirsiniz. Yemekten 2 saat sonra almak idealdir.
5.Bitkisel D vitamini var mı?
Yosun ve Alg gibi bitkilerden elde edilebiliyor. Fakat besinlerle alınan D vitamini günlük ihtiyacı karşılamak için yeterli değildir.
6. D vitamini ve B12 vitaminlerinin eksikliği neredeyse herkeste var, neden bu kadar yaygın görülüyor?
D vitamini eksikliğinin en önemli nedeninin güneşle aktivasyon olmaması ve diğer yardımcı mineral eksiklikleri olduğunu söyleyebiliriz. B12 için yeterli hayvansal gıda alınması ve içlerindeki vitaminden yararlanmak için yeterli mide asidi ve intrinsik faktör üretilmesi ve sonrasında barsaklardan emilmesi gereklidir. Bu aşamalardan birinde sorun varsa eksiklik ortaya çıkar. Mide koruyucular, yemekle içilen su ve yemek sonrası içilen maden suyu ile mide asidini azaltmak hem sindirimi zorlaştıracak hem de B12 emilimini engelleyecektir. Tabi ki çay-kahve alışkanlığımız da aynı etkiyi gösterir. Metformin ve kolşisin ilaçları da B12yi düşürür. B12 vitaminini önemsiyoruz çünkü vücutta metilasyon döngüsünde, kırmızı kan hücresi yapımında, DNA sentezinde, sinir sisteminde, kemik yapımında, bağışıklık sisteminde görev alır. Kan değeri 550 ve üzerinde olmalıdır. Takviye olarak aktif formu olan metil-kobalamin dilaltı tablet olarak alınabilir.
7.D vitamini stoklarımız azalınca vücudumuzda neler olur anlamak mümkün mü?
Yorgun, bitkin, enerjisi düşük hissediyoruz. Dişlerimiz daha kolay çürüyor, kemiklerimiz eriyor, kas kaybımız oluyor. Uyku düzenimiz ve kalitemiz bozuluyor. Odaklanmamız zorlaşıyor; dikkat dağınıklığı başlıyor, duygu durum dengemiz bozuluyor; depresyona eğilimimiz artıyor. Şeker, hipertansiyon, alerji gibi birçok yeni hastalık açığa çıkıyor. Kilo dengesizliği yaşanabiliyor. Bu belirtiler olduğunda D vitamini eksikliği de olabileceğinin hatırlanması ama mutlaka hekime başvurulması gerekir.
8.D vitamini kullanıyorum, birlikte çinko-magnezyum almalı mıyım?
D vitamini ile birlikte çinko ve magnezyum eksikliği de sık görülmektedir. Çinko eksikliğinde alerjik cilt döküntüleri, saç dökülmesi gibi şikayetler görülür. Magnezyum eksikliğinde ise kas ağrısı, yorgunluk, uyuşma-karıncalanma, başka sebeple açıklanamayan tansiyon yüksekliği, nabız düzensizlikleri, baş ağrısı, uykusuzluk gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu durumlarda öncelikle doktorunuza başvurmalısınız. Her ikisini de herhangi bir şikayetiniz yoksa günlük kullanmanız gerekmez, haftada 2 kez daha seyrek olarak alabilirsiniz.
9.Her vitamini ayrı kullanmak mı yoksa multivitamin almak mı doğru olur?
Multivitaminin içeriği önemlidir. İçeriğindeki vitamin-minerallerin çok düşük ya da çok yüksek dozda olmaması gerekir. Yine her vitamin-mineralin iyi emilen formlarının bulunması daha iyidir (metilkobalamin-b12, metilfolat-folik asit, d3k2, magnezyum sitrat, çinko glukonat). Birlikte alınmaması gereken, emilirken birbirini engelleyen mineraller aynı tablete konulmamalıdır (demir-kalsiyum-magnezyum, çinko-bakır). Bunlara uygun bir multivitamin devam tedavisinde aralıklı olarak kullanılabilir; ancak başlangıçta eksik olan vitamin veya mineralleri ayrı kullanmak daha doğru olacaktır.
10.D vitamini kullanmanın gribal enfeksiyonlarda etkisi var mıdır?
Gribal enfeksiyonlara karşı savaşan bağışıklık sistemimizdir. D vitaminimiz düşükse savaş baştan yenik başlamış demektir. Covid-19 için yapılan araştırmalarda D vitamini seviyesi yeterli kişiler ile düşük olanlar karşılaştırılmış ve D vitamininin ölüm oranını, hastalık şiddetini, yoğun bakım ünitesine yatışı ve mekanik ventilasyondan ayrılmayı etkileyen kritik bir faktör olduğu tespit edilmiştir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38654693/
Sorularınız için teşekkür ederiz…