İnebolu Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Faruk TIRINK, rutin aşılar hakkında gazetemize bilgilendirmede bulundu.

Devletimizin her çocuğa ücretsiz olarak uyguladığı rutin aşı takvimindeki aşılar: Hepatit A, Hepatit B, Verem(Tüberküloz), Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Pnömokok(Zatüre), Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak, Polio(Çocuk Felci), Hemofilus influenza  ve Suçiçeği aşılarıdır. Bu aşılarla mikroplar bağışıklık sistemine tanıtılır ve enfeksiyonlara karşı hastalık geçirmeden bağışıklık kazandırılır.

HEPATİT B

Ülkemizde bebeklere doğduğunda, 1. ayda ve 6. ayda Hepatit B aşısı 3 doz olarak yapılmaktadır.  Bu virüs, vücuda alındıktan sonra hayatın belli bir noktasında aktifleşip karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir. Aşı ile Hepatit B virüsünün neden olacağı hastalıklardan ve ölümden korunmak mümkündür. Hepatit B sebebiyle ile dünyada yıllık 900 bin çocuk ölümü gerçekleşir. Hepatit B aşısı sadece ölümü engellemez, yaşam kalitesini de iyileştirir. Çünkü Hepatit B taşıyıcısı olup sonradan kronik hepatit hastası olan ve hayat standardı düşen çok fazla sayıda hasta bulunmaktadır.

VEREM AŞISI (BCG)

Verem aşısı 2. ayda uygulanır. Aşı, ömür boyu verem hastalığından (tüberküloz) belli bir oranda koruma sağlar.

5’Lİ KARMA AŞISI

2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay olmak üzere karma aşı dört doz olarak uygulanmaktadır. 5’li karma aşısı; difteri, tetanos, boğmaca, polio(çocuk felci), hemofiliz influenza B etkenlerine karşı yapılan aşıdır.

KKK (Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak) aşısı

1. yaşta ve 4. yaşta olmak üzere iki doz uygulanır. Türkiye’de aşılama öncesi 66 bin 111 vaka ve 532 kızamığa bağlı ölüm bildirilmiştir. En son 2005 yılında kızamığa bağlı ölüm vakası bildirilmiş olup, aşılama sayesinde artık ölüm vakası olmamaktadır.  Kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarının görülme oranı da aşı sayesinde ülkemizde çok azalmıştır.

Oral polyo aşısı ( çocuk felci)

6. ay ve 18. ayda ağız yoluyla yapılmaktadır. Çocuklarda ve genç erişkinlerde felce neden olan bir virüstür

HEPATİT A AŞISI

18. ay ve 2. yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır. Ülkemizde hepatit A yaygın görülmektedir. Aşı sayesinde karaciğerde karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gereksiniminin önüne geçilmektedir.

Suçiçeği aşısı

Ülkemizde 1. yaşta uygulanmaktadır.  Suçiçeği çok bulaşıcı bir hastalık olup, bağışıklığı düşük ve büyük yaş grubunda ağır seyredebilmektedir.