Soru: Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalbin vücuda yeterli kan pompalayamaması neticesinde, vücut fonksiyonlarında oluşan bozulmalar ile karakterize edilen sağlık sorununa kalp yetmezliği adı verilir. Kalp, bozulan bu durumu tolere etmek için bazen büyüyebilir ve genişlemeye başlayabilir. Bu nedenle kalp yetmezliğine eşlik eden kalp büyümesi de sıklıkla görülmektedir.
Soru: Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarların aniden tıkanmasına bağlı olarak kalp kasının yeterince oksijen alamaması ve sonuçta kalp dokusunun hasara uğramasıdır. Eğer zamanında müdahale edilip damar açılmazsa söz konusu hasar kalp dokusunun kaybı ile sonuçlanır. Bu kayıp yaygın ise kalbin pompalama gücünü etkiler ve kalp yetersizliği ortaya çıkar.
Soru: Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
Göğüs ağrısı: Kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle göğsün orta kısmında, baskı, sıkışma tarzında şiddetli bir ağrı şeklinde tarif edilir. Genellikle birkaç dakikadan uzun sürer veya gidip gelen bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Bu ağrı kollara, sırta, boyna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterebilir.
Nefes darlığı: Göğüs ağrısına eşlik eden, bazen de tek başına görülen nefes darlığı bir kalp krizi belirtisi olabilir.
Diğer belirtiler: Karın ağrısı, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir.
Soru: Frank Çizgisi Kalp Hastalığı Belirtisi Midir?
Frank çizgisi (ya da "Frank’s sign"), kulak memesinin çapraz şekilde aşağı doğru eğilen bir çizgi veya kırışıklık olarak tanımlanır. İlk olarak 1973 yılında Dr. Sanders T. Frank tarafından tanımlanmıştır. Çalışmalar, 40 yaş üstü kalp krizi veya inme geçiren bireylerin büyük bir kısmında Frank çizgisinin bulunduğunu göstermektedir.
Frank çizgisinin kalp damar hastalıklarıyla ilişkilendirilmesinin temel nedeni, kulak memesindeki damar dolaşım sisteminin kalp damarlarıyla benzerlik göstermesidir.
Özellikle 40 yaş üstü bireylerde Frank çizgisi tespit edilmesi, kalp damar kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğine işaret eder. Unutulmamalıdır ki; çizginin varlığı kalp krizi veya inme geçirmek anlamına gelmez. Ancak kalp damar hastalıklarına karşı daha dikkatli olunması önerilir.
Soru: Kalp Damar Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?
- Düzenli Kontroller: 40 yaş ve üzeri bireylerin kalp damar kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları önemlidir.
- Beslenme ve Egzersiz: Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, kalp damar sağlığını destekler.
- Risk Faktörlerinin Takibi: Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri gibi değerlerin izlenmesi, erken müdahale açısından büyük rol oynar.
- Fazla kilolardan kurtulun.
- Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
- Stresle başa çıkmak kalp sağlığınızı destekler.
Soru: Kalp hastaları ne tür egzersizler yapabilir?
Ağırlık kaldırmaya veya vücuda yük bindirmeye yönelik egzersizler kalp hastaları için zararlı olabilirler. Bu türden barfiks, şınav ve halter gibi ağır sporlardan kaçınmak gereklidir.
Önerilen spor türleri geniş kas gruplarını içeren tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, masa tenisi, aerobik egzersizler, hafif tempolu koşma gibi egzersizlerdir.
Soru: Egzersiz yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- Başlamadan önce 5-10 dakika ısınma egzersizleri yapılmalıdır.
- Egzersiz sırasında aşırı kan basıncı ve nabız yükselmesinden kaçınılmalıdır.
- Egzersizlerin sonunda aktivite düzeyi yavaş yavaş azaltılmalıdır ve 5-10 dakika soğuma egzersizleri yapılmalıdır.
- Egzersiz sırasında nefes tutulmamalıdır. Egzersiz sırasında nefesi tutmak, kanın kalbe geri dönüşünü azaltır. Düzenli nefes alış-verişi sağlanmalıdır.
- Egzersiz sırasında göğüs ağrısı veya rahatsızlık hissi, baş dönmesi, bayılma, nefes alamama hissi, düzensiz kalp atımı, aşırı yorgunluk gibi belirtilerden birini hissettiğinizde, hemen egzersizi bırakın ve doktorunuza başvurun.
Soru: Kalp hastalığı kalıtsal mıdır?
Evet, genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Ailede 55 yaş öncesi kalp hastalığı öyküsü olan bireylerde risk daha yüksektir. Ama bu risk doğru yaşam tarzıyla azaltılabilir.
Soru: Kalp sağlığı açısından zararlı yiyecekler nelerdir?
1. Trans yağ içeren ürünler: Margarin, hazır kekler, kurabiyeler, gofretler, fast food ürünleri
2. Aşırı tuzlu gıdalar: Cips, kraker, işlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk)
3. Rafine şeker ve şekerli içecekler: Gazlı içecekler, hazır meyve suları, tatlılar, şekerlemeler, çikolatalar
4. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar: Kremalı soslar, kızartmalar
5. Beyaz unla yapılmış ürünler: Beyaz ekmek, hamur işleri, poğaçalar
6. İşlenmiş ve doğal olmayan tüm paketli ürünler: İçeriğinde MSG gibi çok sayıda kimyasal barındıran ürünler; özellikle bulyon, hazır çorba, kahve ağartıcılar
Bu yiyecek grupları yerine sağlıklı besinleri tercih ettiğimiz bir beslenme alışkanlığı ile kalp sağlığımızı destekleyebiliriz.
“Senin derdin neyse, kalbin de odur. Kalbine ne koyarsan, dünyan da o olur.”